Wat zijn de rechten en plichten voor zwangere werknemers?

02-06-2017

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je jouw werkzaamheden veilig en gezond kunt uitvoeren. Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat de uitvoering van je werk geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van jezelf en het ongeboren kind. Om daarvoor te zorgen zijn er verschillende maatregelen, met betrekking tot werk- en rusttijden en de uitvoering van de werkzaamheden, die genomen kunnen worden.

Meer pauzes

In de arbeidstijdenwet is een regeling opgenomen om rekening te houden met de zwangere werknemer. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om het werk met meer pauzes te onderbreken (hoogstens 1/8 deel van de arbeidstijd). De arbeid moet daarnaast verricht worden in een stabiel en regelmatig werk- en rustpatroon. De zwangere werknemer kan niet meer worden verplicht om meer arbeid te verrichten dan:


Ook mag er geen werk in een nachtdienst (tussen 0:00 en 06:00 uur) verricht worden. Daarnaast moet je als zwangere werknemer in de gelegenheid gesteld worden om naar noodzakelijke zwangerschapsonderzoeken te ondergaan. Het recht op loon blijft bestaan als het onderzoek onder werktijd moest plaatsvinden.

Beperken van risico’s 

Naast een regelmatig patroon voor werk- en rusttijden kan het noodzakelijk zijn dat jouw werk aangepast moet worden om eventuele risico’s te beperken. Zo moet voorkomen worden dat je werkt of in aanraking kan komen met gevaarlijke stoffen, moet lichamelijk zwaar werk beperkt worden net als stressvol werk en het werken bij extreme temperatuurverschillen of hoge geluidsniveaus. Als dat niet mogelijk is, vraag je werkgever dan om een tijdelijke aanpassing van je werk of werktijd. Lukt ook dat niet, dan moet je werkgever jou ander werk aanbieden.

Vermijd zwaar werk

Gedurende de gehele zwangerschap geldt dat bukken, hurken of knielen zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Tillen moet zoveel mogelijk beperkt worden en niet meer dan 10 kilo. Staan dient zoveel mogelijk beperkt te worden, vooral in het derde trimester van de zwangerschap. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap moet het tillen nog verder beperkt worden naar maximaal 5 kilo.

TIP: Vraag aan je werkgever naar het Risico- Inventarisatie en Evaluatieplan van jouw bedrijf om te zien welke maatregelen er zijn om het werken tijdens je zwangerschap zo goed en zo veilig mogelijk te laten gebeuren.

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.