Hoe meld je je ziek?

25-01-2018

Iedereen wordt weleens ziek. Ziek worden is helaas niet te plannen en niemand kiest hier vrijwillig voor. Helaas zijn werkgevers niet altijd even begripvol bij een ziekmelding. Het is belangrijk om bepaalde stappen te nemen wanneer je ziek bent. En, wat mogen jij en jouw werkgever nu precies wel en niet doen?

Ga naar de huisarts

Als je ziek bent of je niet in staat voelt om te werken, is het belangrijk om altijd een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts is de medisch specialist die kan vaststellen wat er met je aan de hand is en wat je het beste kunt doen om weer beter te worden. Bijvoorbeeld door middel van het voorschrijven van medicatie of het adviseren van het houden van rust. Wanneer je weet wat je hebt en wat je daartegen kunt doen, kun je je ziekmelden bij jouw werkgever als je niet in staat bent om te werken.

Ziekmelding

Neem contact op met de werkgever zoals dat gebruikelijk is bij jou in het bedrijf. Belangrijk is dat je de voorgeschreven regels bij ziekte in acht neemt. Deze kunnen in jouw arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of de toepasselijke cao staan opgenomen.

Wanneer je jouw ziekmelding telefonisch hebt doorgegeven is het verstandig om de ziekmelding ook schriftelijk te bevestigen, bijvoorbeeld per e-mail. Op deze manier kan er geen onduidelijkheid over de datum of tijdstip van jouw ziekmelding ontstaan en heb je hiervan bewijs indien er een discussie ontstaat. Je hoeft aan je werkgever niet te vertellen wat jouw klachten precies zijn, dit is privé.

Kan jouw werkgever je ziekmelding afwijzen?

Nee. Jouw werkgever is geen arts. Hij kan dus geen medisch oordeel geven en bepalen of je wel of niet in staat bent om te komen werken. Wanneer je werkgever jouw ziekmelding niet vertrouwd kan hij een Arbo- of bedrijfsarts inschakelen. De arts kan dan contact met jou opnemen om te beoordelen of je jouw eigen werkzaamheden met jouw klachten wel of niet kunt doen. Als je jouw eigen werkzaamheden, geheel of gedeeltelijk niet kunt uitoefenen, ben je (geheel of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. De eerste paar weken van ziekte wordt er in ieder geval verwacht dat je thuis blijft en alleen als het niet anders kan de deur uit gaat (bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts of de apotheek). Je dient ook bereikbaar te blijven voor jouw werkgever.

0 Reactie(s)

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.