Groeien in je vak met FNV-lid Lesley

07-02-2018

FNV-lid Lesley Gemin: “Ik ben de eerste portier van Amsterdam met dit certificaat!”


Beeld P&I

Wat een mooie werkcombinatie: tramconducteur én horecaportier. Wat is de belangrijkste overeenkomst tussen deze twee banen?

"Gastheer zijn. Ik ben gastheer op de tram en aan de deur in de horeca in Amsterdam. Ik hou van mensen, en van het contact. Ik wil dat ze zich veilig bij me voelen, of ze nu in de tram zitten of in het nachtleven zijn. Een uitsmijter wil ik niet zijn, die sleurt je uit de tent bij gedoe. Een portier is anders, die benadert zijn gasten als een echte gastheer."

Hoe is het portiersvak met de jaren veranderd?

"Toen ik portier werd ging het niet om diploma's. Ik rolde erin omdat ik bekend was in de sportwereld van karate en kickboksen. Gelukkig moet je sinds 1999 cursussen volgen en papieren hebben. Het diploma Horecaportier is vereist om het vak te mogen uitoefenen. De horecaportierspas heb ik sinds 2000. Na vele jaren bij Odeon en Hotel Arena, werk ik nu bij de Feestfabriek. Met medewerking van mijn andere werkgever GVB vervul ik mijn nieuwe werkzaamheden als gastheer. Ik heb afgelopen november het certificaat van de Masterclass Gastheerschap/Hospitality gehaald. Volgens de horecapolitie ben ik de eerste horecaportier van Amsterdam die dit certificaat bezit."

Met 43 jaar ervaring in de horeca, weet je dan nog niet genoeg?

"Na zoveel jaar in het vak ga je uit van automatismen. Terwijl er natuurlijk heel veel veranderd is in de maatschappij. Het gedrag van gasten is veranderd en sommige dingen moet je tegenwoordig gewoon op een andere manier doen. Een paar keer heb ik tegen mezelf gezegd, hé Les, probeer het eens op die manier, want zo kan het ook. En dat klopte! Ik kan de masterclass iedereen aanraden, zeker horecaportiers!"

Meer verhalen lezen? Bekijk de Horeca Info!

FNV Horeca is benieuwd hoe jij je blijft ontwikkelen om te groeien in je vak. Laat het ons hieronder in een reactie weten!

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.