Wees zichtbaar en weet wat er leeft op de werkvloer

17-12-2018

Als vakbond vinden we het belangrijk dat ondernemingsraden (OR) en personeelsvertegenwoordigingen (PVT) ons weten te vinden. Ben je lid van een OR of PVT? Dan kan er een hoop op je af komen en heb je misschien niet altijd alle kennis in huis. Het is fijn dat je op zo’n moment kunt sparren met iemand van de vakbond. Dit kan zijn voor een advies, maar bijvoorbeeld ook bij onderhandelingen. Het is soms prettiger of tactischer als je dat niet zelf hoeft te doen, maar dat je dit kunt overlaten aan een externe partij, zoals ons. Naast OR-lid ben en blijf je namelijk ook medewerker. Het is belangrijk dat je die twee rollen kunt scheiden en dat is niet altijd even makkelijk.

In mijn functie ben ik onder andere het eerste aanspreekpunt voor onze leden die in de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging zitten. Er komen veel diverse vragen bij mij binnen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de oprichting van een OR of PVT, verkiezingen, advies- of instemmingsaanvragen of het afspreken van aanvullende arbeidsvoorwaarden.

Helaas zie ik in de praktijk met regelmaat dat OR-en of PVT’s te laat worden geïnformeerd of geraadpleegd. Het gevolg is dat je achter de feiten aanloopt en je alleen nog voor de formaliteit wordt betrokken zonder daadwerkelijk je invloed te kunnen uitoefenen. Dat is zonde en niet de bedoeling van medezeggenschap! Het is daarom belangrijk dat je als OR of PVT zichtbaar en bereikbaar bent voor je collega’s, zodat je weet wat er leeft op de werkvloer. Wees proactief, durf te vragen, agendeer en initieer zodat je al in een vroeg stadium bent betrokken en volledig bent geïnformeerd. Dit voorkomt ‘spoed’ aanvragen, overhaaste beslissingen die niet meer teruggedraaid kunnen worden en het creëert uiteindelijk ook meer draagvlak in de organisatie voor besluiten die genomen worden.

Naast het adviseren en het bieden van ondersteuning aan een OR of PVT ben ik ook betrokken bij de organisatie van activiteiten rondom medezeggenschap voor leden en niet-leden. Jaarlijks organiseert de vakbond een OR-Platform voor de horeca- en recreatiesector waarbij OR-en en PVT’s bijgepraat worden over de ontwikkelingen in de sector en actualiteiten in medezeggenschapsland. Ook is dit dé plek waar OR- en PVT-leden kennis en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en netwerken.

Or@Work

Wist je dat wij sinds 2018 ook trainingen aanbieden voor beginnende OR- of PVT-leden in de horeca en recreatie? Dit doen we onder de noemer OR@Work. OR@Work is een 4-daagse training speciaal ontwikkeld voor starters in het medezeggenschapswerk. De training is praktisch ingestoken en biedt alle basiskennis en vaardigheden die je zullen helpen bij het uitvoeren van je werkzaamheden en het vinden van je plek in de OR of PVT. Op woensdag 17 april 2019 gaan we van start met de recreatie editie. Meld je nu aan!  

Heb je vragen over medezeggenschap, dan kun je mij bereiken via m.ferouge@fnvrecreatie.nl.

Marlotte Ferouge
Adviseur Collectieve Belangenbehartiging en Medezeggenschap

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.