Vakantie in het hoogseizoen, kan dat?

01-03-2024

Als werknemer stel je in overleg met je werkgever de tijdstippen van aanvang en einde van de vakantie(dagen) vast. Het is belangrijk dat de vakantie tijdig aanvraagt bij je werkgever. Het tijdig aanvragen is vooral van belang in de zomerperiode of in het hoogseizoen. In deze periode willen vaak meerdere collega's tegelijk op vakantie. Dit is in de meeste gevallen niet mogelijk.

In de recreatie heb je recht op drie weken aaneengesloten vakantie. Dit kan worden beperkt tot twee weken, als de werkzaamheden dit noodzakelijk maken. In dat geval heb je recht op nog een week aaneengesloten vakantie.

In sommige gevallen wordt er door de werkgever aangegeven dat je in bepaalde maanden of het hoogseizoen geen vakantie mag aanvragen. Dat mag de werkgever op voorhand niet zomaar vaststellen. Dit mag alleen als dit in jouw contract is afgesproken. Een drukke periode of structurele onderbezetting is op zichzelf staand nog geen reden om een vakantie aanvraag af te wijzen. Er dient altijd naar de omstandigheden van het geval gekeken te worden en er dient altijd een belangenafweging plaats te vinden. Je kunt jouw vakantieverzoek het beste schriftelijk indienen (bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp). Als de werkgever jouw vakantie afwijst, dan kun je de afwijzing door een jurist laten toetsen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met FNV Recreatie.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.