Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

2020: het jaar van ups & downs in de recreatie

22-12-2020

2020 was door corona een jaar van ups & downs voor de recreatie. Bedrijven zagen in de eerste helft hun omzet dalen, in het hoogseizoen draaide men toptijden doordat zomervakantiegasten massaal in eigen land bleven. En ook de herfstvakantie liep redelijk voorspoedig, ondanks alle beperkende maatregelen en het feit dat veel Duitsers en Belgen wegbleven vanwege onze besmettingsgraad.

Dat de recreatiesector dit jaar ‘gewoon’ door kon draaien, is vooral jullie verdienste. Door jullie flexibiliteit en loyaliteit. Jullie aanpassingsvermogen en creativiteit tijdens veranderende omstandigheden. Door positief te blijven, ook al was daar in je naaste omgeving door ziekte of zorgen om je familieleden misschien wel  weinig reden toe. 

De aankomende vaccinatie plus de wetenschap dat de recreatiesector in moeilijke tijden op jullie kan bouwen, maakt dat ik 2021 met vertrouwen tegemoet zie. Nederland Recreatieland heeft zich dit jaar vooral in eigen land goed op de kaart gezet en ik ben ervan overtuigd dat we daar in 2021 de vruchten van kunnen plukken. Maar om er helemaal weer bovenop te komen als sector, dat zal minimaal nog wel twee jaar duren.

Naast alle coronaperikelen ging dit jaar het andere werk ook gewoon door. Zo is de cao recreatie met een jaar verlengd tot eind 2021. Daarnaast zijn we met de werkgevers een nieuw soort arbeidscontract overeengekomen dat zowel voor medewerkers als werkgevers aantrekkelijk is: het jaar-urennorm contract waarin medewerkers op jaarbasis een gegarandeerd aantal uren werken en een gegarandeerd loon per maand ontvangen. Dit als vervanging voor de huidige flexitimecontracten die de Belastingdienst als oproepkracht bestempelen en daardoor per saldo duurder uitpakken qua ondernemerslasten. Zowel de werkgevers als wij zijn heel blij met deze nieuwe contractvorm waarmee in 2021 gewerkt kan worden.

Tot slot rest mij niets anders dan jullie hele fijne feestdagen te wensen met jullie dierbaren. En een goed en gezond 2021. Geniet van wat kan in deze bijzondere tijden.

En voor wie deze kerstvakantie aan het werk is: heel veel succes en werkplezier toegewenst!

Tot volgend jaar!

Johan Bijlsma
Sectorbestuurder FNV Recreatie

0 Reactie(s)

Geef een reactie

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.