‘Hier werken is gewoon een feest’

30-09-2021

Ze staan lang niet altijd in de schijnwerpers, de stille krachten in de recreatieve sector. Maar één ding is zeker: zonder hen loopt het in het honderd. Bas van Boxtel (49), eerste medewerker facilitair van Dierenrijk Mierlo, is zo’n onmisbare schakel op de achtergrond. En een enthousiaste, dat vooral ook. “De afwisseling maakt dit werk zo mooi.”

“Kijk”, zegt Bas van Boxtel, kort nadat hij van zijn tractor is gestapt. “Dat is onze Sibu, een hele grote meneer. En dat daar is Rashmi, de jongste van het stel.” De Brabander zegt het op een toon alsof hij het over zijn eigen kinderen heeft. In werkelijkheid doelt hij op twee olifanten die aan hem voorbijtrekken in Dierenrijk Mierlo. Met vaderlijke trots: “Als wij hier bezig zijn om bomen te snoeien komen ze altijd even kijken of er wat lekkers voor ze bij zit.”

Het is vermoedelijk een voorwaarde om als stille kracht belangrijk te kunnen zijn in een dierenpark: een onvoorwaardelijke liefde koesteren voor apen, beren en al die andere prachtige dieren die in Dierenrijk wonen. Begin met Bas over ijsbeer Henk en spontaan vertelt hij over die keer dat Henk op zijn achterpoten ging staan en zo in de meest letterlijke zin over het receptiegebouw uit torende. “Zó indrukwekkend!” Zoals zijn eerste keer klussen in het leeuwenverblijf ook nog altijd op zijn netvlies staat. “Zag ik prompt drie van die hele grote, grommende jongens naar me kijken”, vertelt hij vol begeestering. “Nou, geloof me, dat is toch net wat anders dan een A4’tje kopiëren.

Bijzonder verhaal, dat van Bas. Liefst 22 jaar aan een stuk werkte hij in de autobranche. Monteur was hij en later beheerder van de werkplaatsreceptie. Tot ruim drie jaar geleden. In juni 2018 maakte hij, enthousiast gemaakt door zijn in het park werkzame vriendin Nicole, de overstap naar een heel andere wereld. De dierenwereld. “Ik had geen opleiding gedaan voor dit werk”, doelt hij op het diploma MTS Elektro dat hij als scholier behaalde. “Maar één andere belangrijke eigenschap was wel op me van toepassing: handigheid. Ik durf te zeggen dat ik behoorlijk wat met mijn handen kan.”

‘De afwisseling maakt dit werk ongelooflijk mooi’

Dat blijkt. In Dierenrijk is hij als eerste medewerker facilitair degene die er met zijn team voor zorgt dat het de gasten, maar ook de dieren aan niets ontbreekt. Bas en zijn collega’s repareren de koffiemachine wanneer die hapert, ze verhelpen een eventuele storing in het apenverblijf, en wanneer bezoekers van het park onverhoopt met een defecte auto op de parkeerplaats staan komt hij eveneens in actie. “De afwisseling maakt dit werk ongeloofl ijk mooi”, zegt Bas, nippend van zijn bekertje koffi e in de bedrijfskantine. “Geen dag is hetzelfde.”

Neem die keer dat een van de olifanten voor een verhuizing naar Oost-Europa stond en Bas en zijn collega’s het vergrendelen van de container voor hun rekening namen. Zoals hij als vanzelfsprekend ook in actie kwam toen er een nieuw plateau voor de beren moest worden gebouwd. “Kijk, op een drukke dag lopen hier makkelijk tegen de vierduizend bezoekers rond”, duidt hij de populariteit van Dierenrijk. “Die willen weallemaal een fijne dag bezorgen. En daarom moet alles pico bello in orde zijn. Voor mens én dier. En als er dan tóch wat gebeurt, zoals een kinderwagen die lek rijdt, dan stáán we er. Goede service verlenen geeft enorm veel voldoening.”

Bas kan moeiteloos anekdotes blijven oplepelen, zoveel mooie en zinvolle momenten heeft hij als manusje-van-alles meegemaakt in Mierlo. Al ontkent hij niet dat zelfs een droombaan enkele schaduwzijdes kent. “Kijk, het klinkt natuurlijk geweldig, dagelijks werken met uitzicht op de olifanten”, zegt Bas. En dan, met een lach op zijn gezicht. “Alleen is dat gevoel wat minder als je ’s avonds de uitwerpselen van die dieren staat weg te scheppen in de rioolput.”

Maar, zo beseft hij, ook dat hoort erbij als eerste medewerker facilitair. “Weet je”, besluit hij, kort voordat hij de resterende bomen voor het olifantendomein gaat kortwieken. “Het is gewoon een feest om hier tewerken.”

In de nieuwste editie van de Horeca Info vind je uitgebreide info over hoe het zit met pauze. Hoe ga je ermee om als je werkgever je geen gelegenheid geeft voor een pauze, of je weinig rust gunt tussen twee diensten? Ook lees je een aantal mooie verhalen over dat de bruine kroeg springlevend is.

Download de nieuwste editie hier.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.