Werkgevers stoffen vaste contracten weer af

17-05-2018

Elke keer weer afwachten of je volgend jaar nog wel een baan hebt. Voor veel mensen is dit verleden tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer werknemers tekenen voor een vaste baan.

Lange tijd leek een vast contract een vervlogen en zeldzaam document waar menig werknemer naar kon fluiten. In economisch onzekere tijden zijn werkgevers immers minder bereid een vast contract aan te bieden. Nu de economie aantrekt willen bedrijven weer personeel voor onbepaalde tijd aan zich binden.

Groei

Het aantal vaste banen groeit zelfs harder dan het aantal flexibele banen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009. Zo steeg de hoeveelheid vaste banen in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal flexibele banen steeg met 2 procent.

Al langer tonen cijfers aan dat het beter gaat met de economie. De werkloosheid daalt en bedrijven moeten meer moeite doen om vacatures te vervullen. Ter vergelijking: Toen Nederland nog in crisis verkeerde stonden er tegenover één vacature 7 werklozen. Inmiddels ligt dat aantal op 1,6 werklozen.

Zekerheid

Goed nieuws voor iedereen die al jaren zit te wachten op meer werkstabiliteit. Tekenen voor een vast contract betekent tekenen voor extra zekerheid. Ook emotioneel is een vaste aanstelling vaak van grote waarde: je hebt je bewezen en de werkgever wil je permanent in het team hebben.

Lees verder op Metro

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.