FNV Pensioenalarm

21-06-2018

Op woensdagmiddag 20 juni kleurde het centrumgebied van Den Haag rood door honderden actieve leden van de FNV. Doel: het toegankelijker maken van het pensioendebat door in gesprek te gaan met voorbijgangers.

Veel oudere maar ook piepjonge inwoners van de Hofstad lieten zich graag inlichten met behulp van folders en gesprekken.

Pensioenen zijn een ontzettend belangrijke arbeidsvoorwaarde, en gaan iedereen aan. Iedereen hoopt een keer oud te worden. Toch blijft deze discussie vaak hangen in techniek die alleen voor ingewijden te begrijpen is.

Op tijd stoppen en een fatsoenlijk inkomen

Wat de FNV betreft is het uitgangspunt simpel: iedereen moet op tijd kunnen stoppen met werken, en dan kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen. Dat is vertaald in drie harde eisen, waarop de FNV één vuist heeft gevormd en haar leden heeft gemobiliseerd.

Bezetting CDA VVD D66 SZW DNB

De FNV voert al langere tijd actie voor een goed pensioen voor iedereen, met harde verrassingsacties gericht op de beslissers in het pensioendossier. Eerder zijn de partijkantoren van drie coalitiepartijen korte tijd bezet, evenals het ministerie van Sociale Zaken en een onderdeel van De Nederlandsche Bank.

Ook VNO-NCW moest het ontgelden, met een projectie op het eigen kantoorgebouw waarin onthuld werd dat werkgevers 6 miljard per jaar van werkgevers roven via flex- en ZZP-constructies waarin geen of lagere pensioenpremies worden betaald.

Aanleiding voor het huidige Pensioenalarm is een overleg over pensioenen in de Tweede Kamer. Daarin praten de politieke partijen onder andere over de rekenregels voor pensioenen.

Rekenregels zijn te streng

In een brief aan de Kamer benadrukken de FNV en de andere bonden dat deze rekenregels nu veel te streng zijn. Hierdoor kunnen de pensioenuitkeringen nu niet meestijgen met de lonen. Gepensioneerden én veel werkenden zijn hiervan de dupe. Door de strenge rekenregels dreigt bovendien een mogelijke pensioenverlaging voor grote groepen deelnemers. De FNV benadrukt dat het gaat om uitgesproken politieke keuzes, waarvoor betere alternatieven bestaan.

De gesprekken met mensen op straat gaan dan ook over de rekenregels, maar ook over de vraag hoe hoog de pensioenleeftijd moet zijn. Ook dat van onzeker werk zoals uitzendwerk ook leidt tot geen of een heel mager pensioen kwam aan bod.

Lees ook de brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.