Amsterdam kleurt rood voor een goed pensioen

17-09-2018

Zaterdag 8 september kwamen 3000 actievoerders bij elkaar om te demonstreren voor een goed pensioen. Monteurs, zorgmedewerkers, ambtenaren, chauffeurs, timmermannen, gepensioneerden, starters en nog vele anderen maakten samen één vuist voor een goed pensioen.

Pensioenactie Amsterdam

De demonstratie is slechts het begin van harde acties als de onderhandelingen niet resulteren in een goed pensioenakkoord dat voldoet aan de eisen van de FNV:
1. Bevries de AOW-leeftijd op 66 en schrap de fiscale boete op eerder stoppen
2. Regel indexatie voor elke generatie
3. Bied een pensioen voor iedereen, ook flex en ZZP

Politieke prioriteiten

Voorzitter Han Busker opende de demonstratie met duidelijke taal: “Beste mensen, de tijd van inleveren is over. De economie floreert, de winsten groeien tot in de hemel, maar die verdwijnen grotendeels in de zakken van de ondernemers. En zij willen ons afschepen met een fooi? Dat pikken we niet! Een goed pensioen, dat is een kwestie van fatsoen. Zolang het kabinet WEL kiest voor de afschaf van de dividendbelasting, maar geen geld over heeft om de AOW-leeftijd te bevriezen, is er iets goed mis met de politieke prioriteiten in dit land.” Daarnaast benadrukte Busker dat de FNV samen één vuist maakt: “Er is pas een akkoord als we op alle onderdelen overeenstemming hebben bereikt.

Strijd verbreedt zich

Op het podium kwamen ook de verhalen van leden aan bod. Zo vertelden medewerkers uit de zorg, bouw, industrie, SW een docent en een medewerker uit de afvalverwerking over het belang om tijdig te kunnen stoppen met werken. “Ik werk al sinds mijn 16e. Dat is al 51 jaar, en ik moet nog 5 jaar door. Hoe moet ik dat volhouden?”. Maar ook de zorgen over indexatie zijn niet van de lucht. Gepensioneerden waarschuwden: “Wij staan hier vooral ook voor onze kinderen. Want let op: wij merken het in onze portemonnee, maar ook de pensioenen van toekomstige generaties zijn gemiddeld al 20% achtergebleven.”  De strijd verbreedt zich ook naar flexwerkers en ZZP’ers, die de onzekerheid zat zijn, en vaak geen of veel te weinig pensioen opbouwen. Vanuit jongerenbeweging Young & United klonk het strijdbaar: “jullie strijd is onze strijd, want wij hebben allemaal een flexcontract, en dat komt doordat werkgevers via flex besparen op ons pensioen!”

Politiebonden

Speciaal te gast waren de voorzitters van de vier politiebonden, die gezamenlijk in actie zijn: geen woorden, maar daden. Zo tekende NPB-voorzitter Jan Struijs een politieverklaring op betreffende de pensioenroof van 17 miljoen Nederlanders, en liet ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zien dat de afschaf van de dividendbelasting werkelijk de verkeerde politieke keuze is.

De aanwezige politici waren het daar van harte mee eens: vertegenwoordigers van Groenlinks (Paul Smeulders), PvdA (Lilianne Ploumen), SP (Bart van Kent) en 50+ (Martin van Rooijen) zeiden niet alleen volmondig toe de eisen te steunen, maar beloofden ook te zullen helpen toekomstige acties te helpen organiseren.

Want dat is onze afspraak: zodra blijkt dat Koolmees onze eisen niet zal inwilligen, zullen wij acties gaan organiseren. Door alle sectoren, met alle mogelijke middelen. Samen spraken wij af: wij zullen doorgaan tot een goed pensioen geregeld is. Want een goed pensioen, dat laten wij ons niet ontnemen, de FNV zal daarin geen verslechteringen accepteren!

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.