Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Onderhandelingen cao recreatie vastgelopen, werkgevers nemen eigen medewerkers niet serieus

04-12-2018

Dinsdag 4 december zaten werknemers- (FNV Publiek Belang, CNV Vakmensen en FNV Recreatie) en werkgeversorganisaties (RECRON) voor de vierde keer aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao recreatie. Eind dit jaar loopt de huidige cao recreatie af. De werkgevers kwamen tijdens het vorige overleg met een loonbod en looptijd voor de nieuwe cao. Zij stellen een loonsverhoging voor van 2,25% per 1 oktober 2019 en een zelfde verhoging in 2020 bij een cao looptijd van twee jaar.

Medewerkers zijn duidelijk: vanaf januari meer loon!

De vakbonden legden het loonbod van de werkgevers voor aan alle recreatiemedewerkers en deze brachten massaal hun stem uit. De uitkomst is kraakhelder. Ruim 96% vindt het loonbod niet acceptabel. Ook op tientallen werkplekken heeft FNV Recreatie met medewerkers gesproken. Een paar reacties:

“Belachelijk loonbod! Er moet hard genoeg voor gewerkt worden!”

“De economie trekt aan en daardoor zal de werkdruk toenemen, hier hoort dan ook een gepaste beloning tegenover te staan, zonder uitstel.”

“De lonen moeten ook hoger om de recreatie aantrekkelijk te houden, we komen nu al personeel te kort.”

“Ik maak me zorgen hoe ik mijn vaste lasten moet betalen als ik pas in oktober volgend jaar een loonsverhoging krijg.”


Werkgevers houden stug vast aan loonbod

Ondanks de vele reacties, zijn de werkgevers niet bereid met een beter bod te komen. Sterker nog: ze zeggen dat medewerkers het ook een prima voorstel vinden!

Ludieke Sinterklaas-actie tijdens cao-overleg

Het cao-overleg werd onderbroken door een bezoek van Sinterklaas en twee Pieten. Zij kwamen een gedicht voorlezen namens honderden hardwerkende recreatietoppers. De boodschap was duidelijk: het loonbod van de werkgevers is onvoldoende. De branche heeft een uitstekend seizoen gedraaid met een recordomzet in de verblijfsrecreatie en daar moet waardering tegenover staan.

Hoog tijd dat medewerkers meeprofiteren

De vakbonden stellen een verhoging van de lonen en loonschalen voor per 1 januari 2019 met 5%, met een bodembedrag van € 100,- bruto per maand, bij een cao looptijd van één jaar.

Medewerkers in de recreatie hebben de afgelopen jaren flink op koopkracht ingeleverd

Vanaf 1 januari wordt alles duurder. De kosten voor bijvoorbeeld de zorgverzekering en btw op producten en diensten vanaf 1 januari 2019 zullen stijgen. Vanwege personeelstekorten is de werkdruk afgelopen seizoenen ook enorm hoog geweest. Recreatiebedrijven hebben goede omzetten gedraaid, mede dankzij alle hardwerkende recreatiemedewerkers. Daar verdienen medewerkers in de recreatie de juiste waardering voor!

FNV Recreatie strijdt verder! Help mee!

Woensdag 12 december organiseert FNV Recreatie een speciale bijeenkomst in Utrecht van 11.30 tot 14.00 uur. Om alle recreatiemedewerkers bij te praten over de cao-onderhandelingen. Kom ook en praat mee over de vervolgstappen! Samen staan we sterker.

In de cao recreatie is geregeld dat alle medewerkers voor deze bijeenkomst vakbondsverlof kunnen aanvragen.

Doe mee en word nu lid!

FNV Recreatie heeft jouw hulp hard nodig. Ben je nog niet lid? Meld je aan via fnvrecreatie.nl/meedoen. Alleen samen regelen we een sterke cao!

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.