Meer noodzaak goede loonsverhoging 2019

20-02-2019

FNV vindt een goede loonsverhoging in 2019 nog noodzakelijker, nu blijkt dat de energierekening veel hoger uitvalt.

Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: ‘Het is toch onbestaanbaar dat mensen er in deze voorspoedige economische tijden op áchteruit zouden gaan? De overheid mag zich de energierekenfout aantrekken en zelf over de brug komen met een goede loonsverhoging. Maar ook bedrijven van wie de winsten tot in de hemel groeien zoals De Bijenkorf, Shell en Ikea horen hun medewerkers een flinke koopkrachtverbetering te gunnen.

Minimale loonvoorstellen

Bij Ikea en Bijenkorf liggen minimale loonvoorstellen op tafel die de duurdere boodschappen en energierekening niet of nauwelijks compenseren. Net als bij Shell; aandeelhouders gaan er met de winsten vandoor.

Ook goede loonsverhogingen

De prijzen zijn in januari met 2,2% gestegen en zullen verder oplopen door de blunder van de regering. FNV stelt een looneis van 5% voor 2019. In de schoonmaak en metaal, bij methanolproducent BioMCN en palmolieproducent Sime Darby Unimills zijn inmiddels cao’s afgesproken met flink meer dan 3% loonsverhoging, soms oplopend tot 5%.

Werkgevers verantwoordelijkheid nemen

Boufangacha: daar houden mensen echt iets aan over, maar we hebben deze cao’s vaak wel door acties moeten afdwingen. Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het geld moet worden gehaald waar het zit, in het belang van al die huishoudens die de economie draaiend houden. Koopkrachtverslechteringen accepteren wij niet. En wat betreft meer vaste banen, noodzakelijk om een vuist te maken voor een goede loonsverhoging: we gaan onverminderd door dat af te dwingen en hebben daar in een groeiend aantal cao's ook afspraken over.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.