Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Het pensioenakkoord: wat betekent dat voor jou?

09-09-2019

Door het pensioenakkoord blijft in 2020 en 2021 de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd minder snel. Door deze afspraken gaat jouw AOW eerder in dan voorheen. Daarnaast zijn er op hoofdlijnen afspraken gemaakt om maximaal 3 jaar eerder dan de AOW-leeftijd te kunnen stoppen met werken, bijvoorbeeld als je een zwaar beroep hebt.

Tevens zijn er afspraken voor een nieuw pensioencontract gemaakt. Hierdoor hoeven pensioenfondsen bijvoorbeeld minder reserves aan te houden. Zij kunnen dan sneller (ingegane) pensioenen verhogen en de kans dat zij moeten korten is kleiner. Echter, een garantie dat pensioenen niet worden verlaagd, kan niemand geven!

Hoe nu verder?

Het uitwerken van alle afspraken gaat nog wel enige tijd duren. De fundering van het huis ligt er en een deel van de muren staan. Nu moeten we het huis verder afbouwen en inrichten, zodat straks iedereen weet tot wanneer je moet werken en wanneer je eerder kunt stoppen met werken.

Afgesproken is dat er een stuurgroep komt met daarbij behorende werkgroepen die de verschillende onderwerpen verder uitwerken. Hierin zijn werkgevers, vakbonden en overheid vertegenwoordigd. Binnen de FNV hebben we klankbordgroepen ingericht die de volgende onderwerpen bij de kop pakken:


Je ziet het al, er moet echt nog heel veel worden uitgewerkt. Dit zal nog lang duren. En dan hebben we het niet over een paar maanden, maar over een veel langere periode. FNV Horecabond is vertegenwoordigd in iedere klankbordgroep om mee te praten en mee te denken.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.