Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Slapende dienstverbanden

03-10-2019

Het is FNV Horecabond al tijden een doorn in het oog: slapende dienstverbanden. Werknemers die al langer dan twee jaar ziek zijn, geen salaris meer ontvangen, maar waarbij de werkgever weigert te ontbinden met als enige reden dat hij dan de wettelijke transitievergoeding moet betalen.

Er is zelfs een compensatieregeling: het UWV vergoedt de wettelijke transitievergoeding aan de werkgever, wat maakt dat de werkgever in de ogen van FNV Horecabond geen redelijk belang heeft bij het in stand houden van het slapende dienstverband.

De Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, buigt zich nu over de vraag of een werkgever kan worden gedwongen om een slapend dienstverband te ontbinden. Zoals altijd heeft de Advocaat Generaal (AG) een advies uitgebracht aan de Hoge Raad. En deze AG adviseert de Hoge Raad:

Op de werkgever rust dus de verplichting om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, met betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.” (bron: rechtspraak.nl)

FNV Horecabond is tevreden met dit advies. Maar we zijn er nog niet, het is afwachten of de Hoge Raad het advies overneemt in zijn uiteindelijke oordeel. Meer informatie vind je op de website van de Hoge Raad.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.