Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Pensioenfonds Recreatie verhoogt premie, verlaagt opbouw

23-12-2019

Een pensioenfonds moet voldoen aan veel wettelijke eisen. Dat geldt uiteraard ook voor Pensioenfonds Recreatie. De overheid en de toezichthouder verplichten ons om nu maatregelen te nemen. De premie gaat omhoog. Het opbouwpercentage gaat omlaag.

Vijf jaar geleden hebben we onze rente vastgezet voor vijf jaar. Die periode loopt eind 2019 af. In de tussentijd is de rente hard gedaald. Pensioen is daardoor duurder geworden. Als we op dezelfde weg doorgaan, gaat het niet goedkomen. Dan voldoen we niet meer aan de wettelijke eisen. Daarom zijn we verplicht om nu maatregelen te nemen.

De sociale partners (Recron, FNV Recreatie, WiZZ, CNV Vakmensen en FNV Publiek Belang) en Pensioenfonds Recreatie vinden het erg vervelend om deze maatregelen te nemen. Maar we kunnen en mogen het niet meer uitstellen. Net als het pensioenfonds willen ook de sociale partners in 2020 stappen zetten om het pensioenfonds financieel gezond te houden. We hebben deze maatregelen afgesproken met de sociale partners. Ze gelden met ingang van 1 januari 2020.

Welke maatregelen nemen we?


Partnerpensioen wél verzekerd
Cao-partijen hebben in 2019 een afspraak gemaakt over het partnerpensioen. Die afspraak blijft staan. Met ingang van 1 januari 2020 is er een partnerpensioen. Tot nu toe was er géén partnerpensioen als je overleed voordat je met pensioen ging. Daar was niemand gelukkig mee. Aan die situatie komt een einde. Stel dat je overlijdt voordat je met pensioen gaat. Dan krijgt je achterblijvende partner 57% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen als je tot je pensioendatum was blijven werken. Om dit te betalen gaat de pensioenpremie met 0,7% omhoog. Dat is al verwerkt in de verhoging van de pensioenpremie die hierboven is genoemd.

Pensioenverlaging in 2020 niet aan de orde
In 2020 hoeven wij de pensioenen niet te verlagen. Mede door de maatregelen van minister Koolmees. Voor nu is dat goed nieuws. Maar als we verder vooruit kijken, zijn de problemen nog niet opgelost. De kans op een verlaging van de pensioenen met ingang van 1 januari 2021 is zeker nog aanwezig.

Pensioenfonds Recreatie blijft hard werken om weer financieel gezond te worden. Maar de lage rente blijft een grote rol spelen. De hervorming van het pensioenstelsel moet bijdragen aan een stabiel pensioen voor de toekomst. Bovendien gaan het bestuur en de sociale partners volgend jaar samen kijken naar de toekomstige invulling van de pensioenregeling.

Bron: Pensioenfonds Recreatie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.