Hoe staat het nu met de pensioenen in horeca, catering en recreatie?

28-01-2020

In ons ledenblad de Horeca Info eind vorig jaar kon je lezen dat we toen nog niet met zekerheid konden vertellen wat er dit jaar met de pensioenpremie en -opbouw in de recreatie zou gaan gebeuren. Inmiddels weten we dat wel. Pensioenfonds Recreatie heeft besloten om de premie te verhogen en opbouw te verlagen. Maatregelen die we liever niet hadden gezien, maar die het fonds niet kon uitstellen. Pensioenfonds Horeca & Catering heeft deze maatregelen niet hoeven nemen. Ook hoeft het de pensioenen niet te verlagen. Verder kunnen we nog niks zeggen over zware beroepen die aanspraak zouden kunnen maken op een regeling om eerder te stoppen met werken, want daar buigt een werkgroep zich nog steeds over.

Pensioenfonds Horeca & Catering: geen korting, vorming speciale reserve stopt

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Horeca & Catering is eind 2019 door stijging van de rente naar 109% gestegen. Hierdoor is de dekkingsgraad zo hoog dat de pensioenen niet hoeven te worden verlaagd. De maatregelen van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om eventuele kortingen te voorkomen heeft het pensioenfonds zelfs niet nodig. Daarnaast blijven de pensioenopbouw en premie hetzelfde.

Wel hebben we met het pensioenfonds afgesproken om per 1 januari 2020 geen premie meer toe te voegen aan een speciale pot die egalisatiereserve wordt genoemd. De reden hiervan? In geval van een eventuele verlaging van pensioenen is het pensioenfonds verplicht om deze pot eerst te gebruiken om zo een korting (deels) te voorkomen. Maar hier is deze pot niet voor bedoeld. Door geen premie meer aan deze pot toe te voegen, verbetert de komende jaren de verhouding tussen de premie die jij als werknemer betaalt ten opzichte van de werkelijke kosten van pensioen.

Daarnaast hebben we afgesproken om de ruim € 120 miljoen die de speciale pot eind 2019 bevat, ook voor verbetering van deze verhouding in te zetten. Hierdoor voorkomen we een eventuele discussie dat de werknemers en werkgevers onvoldoende premie betalen.

Pensioenfonds Recreatie: verhoging premie, verlaging opbouw

Eind 2014 heeft Pensioenfonds Recreatie de rente vastgezet voor vijf jaar. Die periode liep eind 2019 af. In deze periode is de rente sterk gedaald. Pensioen is daardoor duurder geworden. Als het pensioenfonds op dezelfde weg zou doorgaan, zou het niet goed komen. Dan voldoet het fonds niet meer aan de wettelijke eisen. Daarom is het pensioenfonds wettelijk verplicht om maatregelen te nemen. Met ingang van 1 januari 2020 is de premie omhooggegaan en het opbouwpercentage voor het ouderdomspensioen omlaag. Wij als FNV Recreatie vinden het erg vervelend dat de maatregelen die minister Koolmees in november 2019 aankondigde en onze brief aan hem, deze maatregelen niet hebben kunnen voorkomen.

Wat houden de maatregelen precies in?
De pensioenpremie in de recreatie gaat omhoog naar 21,8% (dit was 19,6%). De werkgever en de werknemer gaan samen meer betalen voor de pensioenopbouw. Een deel van die verhoging (0,7%) is bedoeld voor het nieuwe partnerpensioen dat voor alle werknemers gaat gelden (zie verderop). Het opbouwpercentage gaat omlaag naar 1,403% (dit was 1,592%). Je gaat dus minder pensioen opbouwen voor de pensioenpremie die je betaalt. De pensioenen kunnen in de komende periode niet meestijgen met de prijzen (indexatie).

Partnerpensioen wél verzekerd
In 2019 hebben we afgesproken om voor alle werknemers vanaf 1 januari 2020 een partnerpensioen te gaan verzekeren. Die afspraak blijft staan. Tot nu toe was er géén partnerpensioen als je als werknemer overleed voordat jouw partner kwam te overlijden. Aan die situatie komt een einde. Stel dat je als werknemer overlijdt, dan krijgt je achterblijvende partner 57% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen als je tot je 67ste (pensioenrichtleeftijd) in de recreatie was blijven werken. De premie voor het partnerpensioen bedraagt 0,7% en is al in de verhoging van de pensioenpremie die hiervoor is genoemd verwerkt. Het Anw-pensioen dat je zelf bij het pensioenfonds kunt afsluiten, blijft ook bestaan. De premie van deze regeling betaal je volledig zelf.

Pensioenverlaging in 2020 niet aan de orde
In 2020 hoeft het Pensioenfonds Recreatie de pensioenen niet te verlagen. Mede door de maatregelen van minister Koolmees. Voor nu is dat goed nieuws. Maar als de dekkingsraad van Pensioenfonds Recreatie in 2020 niet voldoende verbetert, dan valt een verlaging van de pensioenen per 1 januari 2021 niet uit te sluiten. Een belangrijke factor voor de hoogte van de dekkingsgraad is de rente. Deze is nog steeds erg laag.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.