Financiële steun voor zzp’ers

28-03-2020

Het kabinet neemt maatregelen om de werkgelegenheid in Nederland te behouden. Eén van de maatregelen is de TOZO, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. We leggen hierna in het kort uit wat de TOZO inhoudt en hoe je de ondersteuning kunt aanvragen.

De maatregelen zijn nadrukkelijk bedoeld voor zelfstandigen die in deze crisismaanden (maart, april en mei 2020) onder het bestaansminimum komen. Voor een gehuwd stel is dat €1.500 en voor alleenstaanden €1.050. Heb je dus een financiële buffer, waarmee je even vooruit kunt, doe dan (voorlopig nog) geen beroep op de regeling. We willen benadrukken dat deze maatregelen echt bedoeld zijn voor zzp’ers bij wie het water op dit moment aan de lippen staat. Kun je het dus nog even uitzingen, vraag de ondersteuning dan nog niet aan. Je kunt ‘m altijd nog met terugwerkende kracht aanvragen en zo maak je niet onnodig gebruik van de regeling.

Welke maatregelen heeft het kabinet voor zelfstandigen genomen?

De TOZO is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), dat al bestond. Op een aantal punten worden de voorwaarden tijdelijk versoepeld. Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal (tegen 2% rente en aflossen vanaf 1 januari 2021). De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen die een beroep willen doen op de regeling kunnen daarvoor terecht bij de gemeente waar zij staan ingeschreven. Kijk dus op de website van je gemeente hoe het in jouw gemeente geregeld is. Veel gemeentes hebben (of krijgen een dezer dagen) een speciale button voor zelfstandig ondernemers op de homepage.

Ondersteuning kan worden aangevraagd:


De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen.

De tijdelijke regeling is aanvullend op de overige maatregelen die worden getroffen in fiscaliteit en in de borgstellingssfeer voor ondernemers en is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Deze tijdelijke regeling bevat de volgende elementen:

Veelgestelde vragen 


Handige websites 

 

 

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.