Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Voorstellen HISWA-RECRON

19-05-2020

Werkgeversorganisatie HISWA-RECRON heeft een tweetal voorstellen gedaan. Dit betreft het uitstellen van de loonsverhogingen van 1 juli 2020 en 1 oktober 2020 naar 31 december 2020. Daarnaast is het verzoek gedaan om te bekijken hoe wij als sociale partners medewerkers kunnen stimuleren om de komende periode zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen. Deze voorstellen zijn besproken in de cao commissies van zowel FNV Recreatie als CNV Vakmensen.

  1. De leden van de cao commissies begrijpen de moeilijke situatie waar ondernemers in de recreatiebranche zich in bevinden en beseffen dat er over de eerste 6 maanden van het jaar nauwelijks tot geen omzet gerealiseerd wordt, maar dat het perspectief er per 1 juli 2020 gelukkig al een stuk beter uit ziet en dat de boekingen inmiddels al weer binnen stromen. De afgelopen vijf seizoenen waren voor ondernemers in de recreatiebranche succesvol. Helaas hebben recreatiemedewerkers niet of nauwelijks daarvan mogen profiteren. Bij de onderhandelingen voor de huidige cao hadden medewerkers niet alleen een hogere loonsverhoging gevraagd, maar ook dat deze  per 1 januari 2019 en per 1 januari 2020 zouden worden toegepast. Uiteindelijk is ingestemd met een lagere loonsverhoging en de effectuering daarvan eveneens later in tijd, per juli en oktober. Nu wordt van recreatiemedewerkers gevraagd om deze lagere loonsverhogingen naar een later moment in het jaar,  31 december 2020, door te schuiven. Hiermee wordt een deel van het ondernemingsrisico, zijnde een lagere omzet en negatief resultaat over de eerste 6 maanden, afgewenteld op medewerkers die daar geen enkele invloed op hebben. Wij begrijpen dat ondernemers dat ook niet hebben, maar daar staat dan wel tegenover dat de ondernemers in de betere tijden daar wel profijt van hebben gehad en straks als het beter gaat dat weer zullen krijgen. Medewerkers hebben dat niet gehad en zullen dat ook niet krijgen. Er is geen breed draagvlak voor het uitstellen van de loonsverhogingen en onze cao commissies kunnen hiermee niet instemmen.                                                                         
  2. Wat betreft het voorstel over het opnemen van vakantiedagen, lijkt ons dat in redelijk overleg tussen individuele medewerkers en werkgevers afspraken gemaakt kunnen worden. Dit alles in het kader van goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Als wij generieke maatregelen ter stimulering zouden afspreken zou dat mogelijk niet passend zijn voor alle ondernemingen. Dit kan dus beter per onderneming geregeld worden, zodat er sprake zal zijn van maatwerk.

FNV Recreatie en CNV Vakmensen gaan dus niet akkoord met de voorstellen vanuit de werkgevers. Wij vinden het van groot belang om recreatiemedewerkers per 1 juli 2020, als de campings en bungalowparken weer geheel geopend zijn, extra gemotiveerd te hebben en te houden om samen sterk uit deze crisis te komen. Het belonen van medewerkers door de vastgestelde loonsverhoging kan hier zeker aan bijdragen. Bekijk hier de gehele brief aan de werkgevers. 

We zijn ook benieuwd wat jij hiervan vindt. Ben jij het eens met onze reactie dat wij niet akkoord gaan met de voorstellen van de werkgevers? Laat het ons weten via de poll op de aan de rechterkant van deze pagina.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.