Teken de petitie voor één goede cao Zwembaden

13-12-2021

De FNV hield vorige week een kleinschalige actie in een leeggelopen zwembad. Uit heel Nederland waren enkele onmisbare zwemonderwijzers toch afgereisd naar Oss om aandacht te vragen voor hun slechte arbeidsvoorwaarden. Naast het standbeeld van De Onmisbaren, Anique, vertelden ze dat het water hun aan de lippen staat. De actie was ook het startschot voor de petitie voor een betere cao. 

Zwembadmedewerkers met actiebordjes


Functie onder druk

De functie van zwemonderwijzer staat onder druk. De beloning is slecht en werkgevers uit de cao zwembaden willen er geen euro bij doen, ook dit jaar niet. De afgelopen jaren hebben de zwembadmedewerkers zo weinig loonsverhoging ontvangen dat ze er zelfs 3% op achteruit zijn gegaan.

FNV-bestuurder Ingrid Koppelman: “Ik had het liefst gezien dat er honderden mensen naar Oss waren afgereisd. Los van corona, is dat praktisch ook niet mogelijk want elke zwemonderwijzer is momenteel hard nodig in het bad. Vandaag vragen we aandacht voor de onmisbare zwemonderwijzer.”

Vak straks verdwenen?

Pascal Caenen kwam uit Maastricht en benadrukte de grote verantwoordelijkheid die je als zwemonderwijzer hebt. “Je geeft niet alleen les, je bent EHBO-er, redder van de verdrinkingsdood én gastheer; dat alles voor een loon dat met die verantwoordelijkheid niet overeenkomt.” Hij vreest voor de toekomst van het vak: “Alle jonge instroom is na vier jaar verdwenen. Ze gaan voor een baan met minder werkdruk, minder verantwoordelijkheid en meer salaris. De oude garde gaat met pensioen en de vakkennis gaat verloren.”

Frannie Verwaal uit Krimpen aan de IJssel deelt die zorg. Ze vertelde dat ze gek is op haar vak, ook haar dochter heeft ze met het zwemvirus besmet. Maar haar werkgeluk staat momenteel onder grote werkdruk. “We werken momenteel haast het klokje rond om alle roosters rond te krijgen. We doen het werk met passie en plezier, maar daar mag best wel meer waardering tegenover staan.”

Aanbesteding = uitkleding

Daarom riepen de aanwezige zwemonderwijzers samen met de FNV-bestuurders op dat er goed gekeken moet worden of aanbesteding niet teveel ten koste gaat van het zwembadpersoneel. Zwemmen is een publieke taak en een verantwoordelijkheid die ook een groter belang dient, namelijk de veiligheid van onze kinderen en iedereen die zonder diploma gaat zwemmen. 

Één cao

De FNV roept al langer om één cao voor alle zwembaden. Koppelman: ‘Er zijn nu te grote verschillen tussen de cao’s. En waar de ene werkgever wel duidelijk waardering laat zien aan zijn werknemers, zoals bij de afgesloten cao voor de sport- en natuursector, geeft de andere werkgever niet thuis. Als er steeds publiek geld bij moet om een commercieel bad open te houden, kun je de vraag stellen of het wel zo’n goed idee was, dat privatiseren van een publieke taak.”

Teken de petitie

Deze actie is de start van een online petitie waarin de FNV oproept te tekenen voor één betere cao in de zwembaden, liefst voor alle zwembaden dezelfde goede cao.

Teken de petitie

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.