‘In de horeca moet je je pensioen kunnen halen’

12-07-2022

Anette Flessing (55) kreeg de horeca met de paplepel ingegeven. Haar vader had een dorpscafé annex pension, en als jonkie stond ze er achter de bar. Haar carrière voerde haar - onder meer - langs verschillende functies bij een recreatiepark op Ameland, nwerkt ze als freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Sinds kort is ze lid van de Raad van Toezicht van FNV Horecabond. 

Met haar zeer gevarieerde achtergrond is Anette een waardevol nieuw lid van de Raad van Toezicht, zoveel is wel duidelijk. Want naast haar werk in het recreatiepark, was ze actief als assistent-verkeersleider bij de veerdienst, werkte ze in een boekhandel en in een familiehotel. Op Ameland uiteraard.

Voordat ze als freelancer aan de slag ging, werkte ze bij een klein boetiekhotel, waar ze van alles deed. “Bediening, housekeeping, ontbijt, receptie, lunchkok”, somt ze op. Ze combineert haar freelancewerk met het werk dat ze als vrijwilliger verricht voor het Rôggefestival. “En met de Raad van Toezicht.”

Doordat haar vader een eigen horecazaak had, kwam ze al vroeg in aanraking met het vak. “Wat het aantrekkelijk maakt? Er is geen dag gelijk. Het ene moment krijg je een moeilijke vraag van een gast aan de voorkant, en even later staat er een leverancier aan de achterkant. Je hebt iedere dag een uitdaging of twee drie, dat is mooi.”

Het lidmaatschap van de Raad van Toezicht komt niet helemaal uit de lucht vallen. Als werknemer van het vakantiepark was ze twee periodes lid van de ondernemingsraad. “Vervolgens kreeg ik de vraag of ik in de cao commissie wilde. Dat vond ik hartstikke leuk.”

In de Raad van Toezicht gaat ze zich hard maken voor de veranderingen in de horeca, die volgens haar noodzakelijk zijn. “Want ik zie de vakmensen uit de horeca stappen. Daarvoor in de plaats komen mensen die geen vakkrachten zijn. Gevolg daarvan is dat nog meer mensen weglopen omdat de werkdruk te hoog wordt.”

“We moeten naar situatie waar mensen ook hun pensioen in de horeca kunnen halen, net als in Duitsland of zuidelijke landen. Want dan laat je zien dat er perspectief is.”  En aandacht voor een betere werk-privé-balans blijft van groot belang. “Dat vraagt flexibiliteit van werkgevers. Volgens zijn we nog lang niet creatief genoeg.”

PASPOORT ANETTE FLESSING

Functie: allround freelance horecamedewerker
Branche: horeca
Lid sinds: heel lang

 

Word actief lid!

Actieve leden zijn voor FNV Horecabond de ogen en oren op de werkvloer, de ambassadeurs die de vakbond zichtbaar en sterk maken. Dat kun je doen als cao-commissielid, bedrijfskaderlid of vakbondsconsulent. Meer weten en je opgeven?

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.