Werk jij door, ook al ben je eigenlijk ziek?

16-12-2019

Doorwerken terwijl je je ziek voelt, gebeurt veel in onze sectoren, zo blijkt ook uit de poll. Reden is bijvoorbeeld dat werkgevers niet altijd even begripvol zijn bij een ziekmelding, of je hebt er zelf moeite mee om je collega's met extra werkdruk te belasten. En in de horeca geldt ook nog eens een wachtdag, wat wil zeggen dat je geen salaris betaald krijgt over je eerste ziektedag. Maar doorwerken met gezondheidsklachten is natuurlijk niet verstandig. Waar moeten jij en jouw werkgever nu precies op letten bij een ziekmelding?

Als je ziek bent of je niet in staat voelt om te werken, is het belangrijk eerst of in ieder geval zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts en je ziek te melden. De huisarts is de medisch specialist die kan vaststellen wat er met je aan de hand is en wat je het beste kunt doen om weer beter te worden.

Ziekmelding
Neem contact op met je werkgever zoals dat gebruikelijk is binnen jouw bedrijf. Belangrijk is dat je je houdt aan de voorgeschreven regels bij ziekte. Deze kunnen in je arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of in de toepasselijke cao staan opgenomen. We raden je aan deze goed door te nemen. Via onze websites kun je de cao van de sector waarin je werkt downloaden.

Nadat je je telefonisch ziek hebt gemeld, is het belangrijk om het ook schriftelijk te bevestigen, bijvoorbeeld per e-mail, niet per WhatsApp. Op deze manier kan er geen onduidelijkheid over de datum of tijdstip van je ziekmelding ontstaan en heb je hiervan bewijs mocht er later een discussie over ontstaan.

Afwijzing ziekmelding
Je werkgever mag je ziekmelding niet afwijzen. Als hij je ziekmelding niet vertrouwt, kan hij een arbo- of bedrijfsarts inschakelen. De arts kan dan contact met je opnemen om te beoordelen of je je eigen werkzaamheden met jouw klachten wel of niet kunt doen. Als je je eigen werkzaamheden, geheel of gedeeltelijk niet kunt uitoefenen, ben je (geheel of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. De eerste paar weken van ziekte wordt er in ieder geval verwacht dat je thuis blijft en alleen als het niet anders kan de deur uitgaat, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts of de apotheek. Je moet bereikbaar blijven voor je werkgever.

Ziek tijdens het werk
Wat nu als je aan het werk bent en je je opeens niet goed voelt? Meld het bij je leidinggevende of werkgever. Je hoeft niet te vertellen wat je precies hebt, dit is privé, maar dat mag je wel doen als je dat nodig acht. Je werkgever of leidinggevende kan je niet verplichten te blijven. Zij zijn geen arts en kunnen niet oordelen over jouw klachten. Moet je wachten tot jouw vervanger er is? Je kunt zelf inschatten of je daartoe in staat bent, maar ook dit kan je werkgever je niet verplichten.

Voel je je beter?
Het ligt aan de klachten die je hebt gehad wanneer je weer aan het werk kan. Ben je maar kort afwezig geweest door een griepje? Dan kun je direct weer aan het werk zodra je beter bent. De betermelding kun je direct bij je werkgever doen. Ben je langer afwezig geweest door bijvoorbeeld een burn-out? Als het goed is heb je regelmatig contact gehad met de arbo- of bedrijfsarts en is een plan gemaakt om het werk langzaam weer op te bouwen. Belangrijk dat jij en je werkgever je hieraan houden om te voorkomen dat je weer ziek uitvalt.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.