Pensioen en AOW

Werk je in de recreatie en ben je ouder dan 21 jaar? Dan bouw je via jouw werkgever pensioen op bij het Pensioenfonds Recreatie. Naast dit pensioen ontvang je van de overheid een Algemene Ouderdomswetuitkering (AOW). 

Algemene Ouderdomswet

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 15 jaar of ouder is, is automatisch verzekerd voor de AOW. Elk jaar dat je verzekerd bent bouw je 2% op. Ben je vanaf je 15e tot 67e verzekerd, dan heb je recht op een volledige AOW. De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Je ontvangt jouw eerste AOW-uitkering op de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Op de website van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden en bekijken wanneer jij recht hebt op AOW.

Pensioen

Je bouwt vanaf je 21e ouderdomspensioen op bij Pensioenfonds Recreatie. Voor dit pensioen betaal je een premie. Deze premie houdt jouw werkgever in op je bruto salaris. Op je loonstrook kun je zien hoeveel er wordt ingehouden. Jouw werkgever betaalt aan Pensioenfonds Recreatie tenminste hetzelfde bedrag. Deze premie staat niet op jouw salarisstrook.

Je kan naast de AOW en de pensioenopbouw zelf ook maatregelen nemen om je inkomen als je met pensioen gaat te verhogen. Eén van de mogelijkheden is om extra ouderdomspensioen bij Pensioenfonds Recreatie op te bouwen. Meer informatie over deze mogelijkheid en extra pensioenpremies vind je op deze website.

Nieuwe pensioenregeling in de recreatie

Vorig jaar heeft FNV Recreatie samen met de andere vakbonden en de werkgeversorganisatie Recron afspraken gemaakt om de pensioenregeling per 1 januari 2017 op belangrijke punten te wijzigen. Kern is dat werknemers met een laag salaris meer pensioen opbouwen, de medewerkers met een partner de mogelijkheid krijgen om een goed pensioen voor hun partner te regelen en dat voor werkgevers de pensioenlasten niet toenemen.

Scheiding en pensioen. Hoe zit dat nu?

Vast en zeker ken je wel iemand in jouw omgeving die is gescheiden. Bij een scheiding komt veel kijken, denk aan partneralimentatie en als je kinderen hebt kinderalimentatie. Echter, een vergeten onderwerp is vaak pensioen. Ook als je wordt bijgestaan door een deskundige. 

Lees meer in dit artikel: "Scheiding geen gevolgen voor jouw pensioen? Dacht het wel!

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.