De Ondernemingsraad (OR) maakt zich sterk voor de belangen van alle medewerkers binnen een bedrijf.

Iedere organisatie met ten minste 50 medewerkers is verplicht om een ondernemingsraad (OR) in te stellen. De OR wordt gekozen door en uit de medewerkers via verkiezingen. De OR overlegt als team met de werkgever over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over een reorganisatie, roosters, goede opleidingsplannen of aanpak van het ziekteverzuim. OR-werk gaat niet over individuele medewerkers maar over besluiten waarvan veel medewerkers de gevolgen merken.

Invloed op beleid, daar gaat het om. Meedenken en meebeslissen over de organisatie, de begroting en het personeel.

Achterban

De OR vertegenwoordigt de medewerkers bij de directie. Daarom is het belangrijk om goed contact te houden met de achterban. Als OR-lid praat je met collega’s over waar zij tegenaan lopen en je betrekt hen bij thema’s en vraagstukken waar de OR mee te maken heeft. Door de achterban goed te betrekken krijgen de standpunten van de OR een groter draagvlak en dus meer gehoor bij de directie. Het oprichten van een OR kan daarom echt een meerwaarde voor het bedrijf zijn.

Kerntaken

De ondernemingsraad...


De OR waakt onder andere over:


Tijd en scholing

OR-werk gebeurt in principe onder werktijd. Daarom word je als OR-lid wekelijks een aantal uur vrijgesteld om je OR-werk te kunnen doen. Jaarlijks is dit minimaal 60 uur. Ook gaan OR-leden regelmatig op cursus. Elk OR-lid heeft recht op minstens vijf dagen per jaar om kennis en vaardigheden op te doen. De werkgever betaalt deze scholing.

Ondernemingsraad en vakbond

Vakbond en OR zetten zich beiden in voor medewerkers. Ze behartigen de belangen van dezelfde mensen, elk vanuit hun eigen positie. Met regelmaat zullen vakbond en OR met hetzelfde onderwerp aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in geval van een fusie, reorganisatie of bij onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden.

Door op tijd samen op te trekken kunnen vakbond en OR optimale resultaten bereiken: zoveel mogelijk invloed op zaken die medewerkers belangrijk vinden. FNV Recreatie ziet bond en OR dus als logische partners.

Personeelsvertegenwoordiging

Ondernemingen met ten minste 25 medewerkers zijn verplicht op basis van de cao recreatie een PVT in te stellen. Heeft een bedrijf 10 tot 25 medewerkers dan bestaat deze verplichting ook als de meerderheid van het personeel daarom vraagt.

Medezeggenschap in de cao recreatie

In de cao recreatie zijn aanvullende afspraken voor de OR of PVT vastgelegd. Deze afspraken gelden naast de bepalingen uit de WOR. Zo is de OR verantwoordelijk voor het instellen van een vertrouwenspersoon, de uitwerking van het aanloop- en scholingsbeleid, het beoordelingssysteem, regelingen op het gebied van werkdruk en de consignatieregeling. Ook bij overnames, overdracht van zeggenschap of fusies, organisatieveranderingen of bedrijfssluitingen kan de OR of PVT betrokken zijn. Als het een reorganisatie betreft van meer dan 10 werknemers, dan moet de werkgever ook met de vakbonden overleggen. Hebben de plannen gevolgen voor werknemers? Dan moet er een sociaal plan komen. Het sociaal plan moet met de vakbond gesloten worden.

Wil je meer weten over medezeggenschap in een organisatie? Stuur een e-mail naar recreatie@fnvrecreatie.nl.

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.