Weet jij hoe het zit met werken tijdens feestdagen?

26-03-2024

In de recreatie komt het veel voor dat je als medewerker moet werken op feestdagen. Dit kunnen vaak de drukste dagen van het jaar zijn. Levert dat eigenlijk nog iets extra’s op? Dat zou kunnen. In de cao’s (dag)recreatie zijn namelijk compensatieregelingen opgenomen voor werken tijdens erkende feestdagen.

De cao recreatie kent een compensatieregeling voor het werken op erkende feestdagen. Werk je op een erkende feestdag tussen 02.00 uur en 02.00 de volgende dag, dan ontvang je een vergoeding. In eerste instantie krijg je voor elk gewerkt uur een uur vervangende vrije tijd. De compensatieregeling geldt niet voor de hulpkracht. Wanneer er mogelijk meerdere toeslagen van toepassing zijn (bijvoorbeeld ook een zondags- of nachttoeslag), dan geldt alleen de hoogste toeslag. De compensatie-uren worden maandelijks of per periode verantwoord, afhankelijk van de urenadministratie van je werkgever. De uren voor het werken op een erkende feestdag worden tegen 100% uitbetaald. Je kunt met je werkgever afspraken maken over het uitbetalen van de vergoeding.

Werk je volgens de Dierentuin cao?

En werk je op een feestdag van 02.00 tot 02.00 uur de volgende dag, dan heb je volgens de Dierentuin cao voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht op vervangend vrij. In overleg met je werkgever neem je de vrije tijd op in de periode van 26 weken die volgt op de feestdag. Lukt het niet de vrije tijd in die 26 weken op te nemen, dan betaalt je werkgever een toeslag van 50% van je uurloon. De betaling vindt uiterlijk binnen 4 weken na afloop van de periode van 26 weken plaats.

Gesloten met de feestdagen

Een erkende feestdag is niet automatisch een doorbetaalde extra vrije dag. Wanneer je werkgever het bedrijf sluit met de feestdagen en jij daardoor niet aan je contracturen in die week komt, moet je de dag inhalen. Je krijgt namelijk wel voor die uren uitbetaald (je gebruikelijke maandloon). Je werkgever mag jou dan op een ander moment vragen de gemiste uren te komen inhalen. Uiteraard zou je er zelf voor kunnen kiezen om een vakantiedag in te leveren zodat je die uren niet hoeft in te halen.
In de cao recreatie is hiervoor een aparte regeling opgenomen. Je werkgever mag je op twee erkende feestdagen per kalenderjaar niet inroosteren. Heb je als full- of parttimewerknemer vaste werkdagen afgesproken? Wanneer de erkende feestdag op jouw vaste werkdag valt en het bedrijf gesloten is met de feestdag, heb je recht op een vrije dag met behoud van loon. Als je geen vaste werkdagen hebt afgesproken, wordt er gekeken naar je gewerkte dagen over de afgelopen zes maanden. Voor een flexitimer geldt een soortgelijke regeling. Deze regeling is niet van toepassing op de hulpkracht.

Verplicht om te werken?

Door de aard van onze branches kun je ingeroosterd worden tijdens de feestdagen. Valt een feestdag op jouw gebruikelijke werkdag en wil je liever vrij, dan kun je het beste tijdig vrij vragen. Als meer van jouw collega’s vrij willen op dezelfde dag dan kan het zijn dat niet iedereen vrij kan krijgen. Dan zul je dus moeten werken.

Is er geen cao op jouw arbeidsovereenkomst van toepassing? Controleer dan of er een bedrijfsreglement is, en zo ja, of er een feestdagencompensatieregeling in staat.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.