Weigering ziekmelding

12-05-2022

Ik heb mezelf ziekgemeld, maar mijn werkgever weigert mijn ziekmelding te accepteren. Wat moet ik nu?


Wanneer je ziekmelding niet geaccepteerd wordt, levert dit een lastige situatie op. Je hebt immers je reden om je af te melden en bent, als je melding terecht is, niet in staat om te werken. Het uitgangspunt is dat een werkgever de ziekmelding van zijn werknemer accepteert. Het is niet aan de werkgever om te oordelen of de ziekmelding terecht is, jouw werkgever is geen medisch specialist en kan de ziekmelding niet beoordelen. Alleen een arboarts of bedrijfsarts mag deze beoordeling maken.

Bij twijfel kan de werkgever je wel naar de bedrijfsarts verwijzen. Stel dat je leidinggevende je ziekmelding toch niet accepteert, neem dan de volgende stappen:


Preventief consult bedrijfsarts


Je mag altijd om een afspraak vragen bij de bedrijfsarts of Arboarts. Ook als er nog geen sprake is van arbeidsongeschiktheid en verzuim. Dat is mogelijk in het kader van het ‘preventief spreekuur’ als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over jouw gezondheid in relatie tot het werk. Deze afspraak zou je in principe ook rechtstreeks en zonder tussenkomst van werkgever bij de bedrijfsarts kunnen maken. De bedrijfsarts kan ook een preventief advies uitbrengen. Op de website van Arboportaal vind je hierover alle informatie. 

 

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.