2022: een jaar met uitdagingen en we zijn er nog niet

23-12-2022

Daar staan we dan, aan de vooravond van een nieuw jaar. Een moment om even samen terug te blikken op alles wat er afgelopen jaar gespeeld heeft. En dat is best veel. Zowel in de wereld om ons heen als in onze mooie recreatiesector. Zo kregen we te maken met ontwikkelingen waar we zelf niet veel aan konden doen. Eerst het staartje van corona, toen begon de oorlog in Oekraïne, waarna we de energiecrisis om onze oren kregen met hoge energieprijzen en een fors koopkrachtverlies. 

Veel van deze ontwikkelingen hadden ook hun uitwerking op de sector. Door corona was Nederland Vakantieland de afgelopen drie jaar enorm in trek. Het aantal boekingen was sky high en dat hebben jullie gemerkt. Er werd veel van jullie, onze recreatiemedewerkers, gevraagd. En dat in een tijd waarin we – net als vele andere sectoren – te kampen hebben met grote personeelstekorten en krapte op de arbeidsmarkt. Iets waar we ons als sector grote zorgen om maken. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers onze sector verlaten of weg willen. En er is weinig instroom in de opleidingen, ondanks dat men wel trots is op het werk. Maar het harde werken, hoge werkdruk en minimale arbeidsvoorwaarden wordt velen echt te veel.

Samen met HISWA-Recron en het onderwijs zijn we daarom begonnen om de recreatie weer terug op de kaart te zetten. Door met elkaar te praten over: hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat we de sector klaarstomen voor de toekomst en een beter imago. Met voldoende bekwame en enthousiaste medewerkers die zich voor langere tijd aan de sector willen binden. De uitkomsten van het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ gebruiken we om volgend jaar door te kunnen pakken.

Dit jaar werden we dus geconfronteerd met hoge energieprijzen en prijsstijgingen en daardoor een daling van de koopkracht. Ook al krijgen de recreatiemedewerkers er vanaf 1 januari 2023 2% bij, deze loonsverhoging én de compensatieregelingen vanuit de overheid zijn onvoldoende om de koopkrachtdaling te compenseren.

Als bestuurder van FNV Recreatie heb ik me er afgelopen tijd hard voor gemaakt de werkgeversorganisaties te bewegen om als sector iets te doen richting de medewerkers. Maar helaas, men geeft niet thuis. Men verwacht namelijk dat de inflatie in 2023 daalt, waardoor compensatie niet meer nodig is. En áls er al een gebaar gemaakt moet worden, dan moet dit maar vanuit individuele werkgevers komen. Ik vind dit echt jammer, een gemiste kans en slecht voor het imago van onze sector.

Dan een vooruitblik naar 2023. De verwachting is dat er economische groei afneemt en dat hierdoor het aantal bezoekers zal afnemen omdat mensen minder kunnen besteden. Dit zien we al gebeuren in het aantal boekingen dat terugloopt. De groei van de coronaperiode zal afvlakken. Hopelijk betekent dit dat medewerkers iets meer lucht krijgen en het aangenamer en plezieriger wordt om in de sector te werken.

Rond de zomer van 2023 komen we bij jullie input ophalen om te gebruiken tijdens de cao-onderhandelingen. De huidige cao loopt namelijk tot 31 december 2023 en jullie mening over hoe we de sector vanaf 2024 aantrekkelijker kunnen maken is enorm belangrijk!

En we gaan door met de ingezette koers om de recreatie terug op de kaart te zetten via onderzoek, activiteiten en een vervolgcongres.

Tot slot: Ik wens jullie een allemaal een goede kerst met jullie dierbaren en een fijn en gezond 2023. En wie moet werken: zet ‘m op en maak er een gezellige dagen van met je collega’s!

Johan Bijlsma
Bestuurder FNV Recreatie

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.