Werken tijdens kerst: wat zijn de regels?

17-12-2009

Feestdagen zorgen niet alleen voor plezier, maar helaas ook nog altijd voor onduidelijkheid. In de cao catering staat dat eerste en tweede Kerstdag erkende feestdagen zijn. Hierdoor denken veel mensen recht te hebben op een vrije dag. Werk je op een feestdag, dan krijg je meer betaald dan normaal.


Feestdagen


Als basis gelden de percentages van de ‘onregelmatige-urenmatrix' die op jou van toepassing zijn, verhoogd met een vergoeding van 100%. Welke onregelmatige-urenmatrix op jou van toepassing is, kun je in de cao contractcatering vinden. Dit hangt onder meer af van de sector waarin je werkzaam bent, bijvoorbeeld inflightcatering of institutionele catering.De vergoeding van 100% die je boven op je onregelmatige-urentoeslag krijgt, wordt zo veel mogelijk ‘uitbetaald' in vrije tijd. Je werkgever is verplicht deze vrije tijd te geven in de periode van 2 weken voorafgaand aan of 6 weken volgend op de kalendermaand waarin de feestdag valt.

Erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, tweede Paasdag, hemelvaartsdag, eerste Pinksterdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag, Koninginnedag en 5 mei om de vijf jaar. Werknemers zijn ook voor feestdagen verplicht tijdig een vrije dag aan te vragen.

Hoe zit het in het bedrijf waar jij werkt?

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.