Nieuwe pensioenregeling in de recreatie

24-01-2017

Vorig jaar heeft FNV Recreatie samen met de andere vakbonden en de werkgeversorganisatie Recron afspraken gemaakt om de pensioenregeling per 1 januari 2017 op belangrijke punten te wijzigen. Kern is dat werknemers met een laag salaris meer pensioen opbouwen, de werknemers met een partner de mogelijkheid krijgen om een goed pensioen voor hun partner te regelen en dat voor werkgevers de pensioenlasten niet toenemen.

Om deze afspraken in de praktijk te brengen zijn de volgende afspraken gemaakt:

In het voorbeeld op deze pagina is uitgewerkt hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken. Voor werknemers met een fulltime salaris van ongeveer € 31.000 of hoger nemen de pensioenlasten af, maar meestal ook de pensioenopbouw. 


 

Geen partnerpensioen meer, wel een vrijwillig ANW-pensioen


Het partnerpensioen wordt afgeschaft, omdat voor werknemers met een fulltime salaris lager dan € 28.422(2016) er geen partnerpensioen is verzekerd. Bovendien was voor werknemers met een hoger salaris het verzekerd bedrag dermate laag dat een partner hiervan niet kan leven. Met de nieuwe ANW-pensioenregeling krijgen alle werknemers in de recreatie de mogelijkheid om partnerpensioen bij Pensioenfonds Recreatie te regelen. Het ANW-pensioen keert uit tot maximaal de AOW-leeftijd van de partner als een werknemer overlijdt. Het standaard ANW-pensioen is € 15.007 (2017). Je hebt wel de mogelijkheid om een lager bedrag te kiezen, namelijk 25%, 50% of 75% van het standaardbedrag. 

Premie en aanmelding


De premie voor het ANW-pensioen is leeftijdsafhankelijk. Dit betekent dat de premie naarmate je ouder wordt hoger wordt. Omdat de kans dat je komt te overlijden groter wordt en het pensioenfonds eerder moet uitkeren. Op de website van Pensioenfonds Recreatie vind je een handige tool die jouw premie berekent. De werkgever houdt de premie in op je bruto maandsalaris. Netto betaal je dus minder. 

Je hebt tot 1 april 2017 de mogelijkheid om je aan te melden. Aanmelden kan ook op een later moment. Dat kan alleen op zogenaamde natuurlijke momenten. Natuurlijke momenten zijn bijvoorbeeld trouwen, geregistreerd partnerschap, samenwonen of het krijgen van een kind. Meer informatie over de ANW-pensioenregeling en aanmelding vind je in de brief en brochure die je van Pensioenfonds Recreatie hebt ontvangen. Heb je vragen, neem dan met het pensioenfonds of ons Voorlichtings- en Informatiecentrum contact op.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.