Ben Francooy blikt terug en kijkt vooruit

30-03-2018

Geef medewerkers wat zij verdienen

Ben Francooy is ruim zestien jaar voorzitter van FNV Horecabond, neemt in april afscheid van de vakbond en gaat met pensioen. Hij blikt terug op de afgelopen jaren, de ontwikkeling die de horecasector doormaakt en kijkt vooruit.

Ben Francooy kent de horecasector als geen ander. Hij begon zijn loopbaan in de horeca als leerling en ontwikkelde zich tot zelfstandig werkend kok. Ruim vijftien jaar is hij met veel plezier werkzaam geweest als kok in diverse hotels en restaurants. Hij heeft fatsoenlijke werkgevers gehad, maar ook minder goede. "Naast mijn goede ervaringen met werkgevers, waar ik fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden had, kreeg ik ook regelmatig mistanden te horen. Ik vond en vind dat medewerkers goede arbeidsvoorwaarden verdienen en dat is de reden waarom ik destijds actief lid ben geworden van FNV Horecabond. Na diverse functies binnen de vakbond ben ik in 2002 verkozen tot voorzitter. Ik begrijp goed tegen welke problemen leerlingen en horecamedewerkers aanlopen. Mijn ervaring is dat je samen met collega’s en hulp van de vakbond problemen op de werkvloer kan oplossen en tot betere arbeidsvoorwaarden met je werkgever kan komen. Het is belangrijk dat medewerkers erin geloven dat zij dit ook kunnen."

Droge boterham 

De horecasector kende vóór 2000 een goede cao. Vanaf dat jaar kwam echter het omslagpunt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) koos een nieuwe voorzitter en daarmee een andere visie op de cao. "Een grondige herziening van de cao was nodig", aldus KHN en het beleid om de cao te vereenvoudigen werd ingezet. De cao verslechterde en afspraken zoals de zondag- en feestdagentoeslag, arbeidstijden, het recht op vrije zondagen en het scholingsrecht sneuvelden. "Als vakbond voer je een constante strijd om aan de ene kant een fatsoenlijke loonsverhoging af te spreken en tegelijkertijd andere arbeidsvoorwaarden te verbeteren of in ieder geval te behouden. Ik ben ervan overtuigd dat als FNV Horeca niet constant de strijd was aangegaan de loonontwikkeling aanzienlijk minder was dan nu en het niveau van arbeidsvoorwaarden nog lager was geweest. FNV Horeca gaat daarom door met de strijd om de basis van de cao weer op een hoger niveau te krijgen. Natuurlijk doen we dat samen met medewerkers. Zij moeten meedenken en meepraten over hun arbeidsvoorwaarden. Daarom is het kwalijk dat het vakbondsverlof in de laatste cao horeca, die KHN met CNV Vakmensen heeft afgesloten, is geschrapt."

Cao op maat

Er zijn ook veel werkgevers die goed zijn voor hun medewerkers door fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en secundaire voorwaarden aan te bieden. "Ik ben van mening dat je met veel horecawerkgevers, waaronder ketens, meer kunt bereiken dan nu in de cao staat. We merken steeds meer dat werkgevers openstaan om met ons afspraken te maken over loon, opleiding en arbeidstijden. FNV Horeca kan maatwerk leveren voor zowel werkgever als medewerker. Een goede beloning is een randvoorwaarde, maar daarnaast maken andere voorwaarden zoals scholing, opleiding en arbeidstijden het verschil. Als je de lonen naar een beter niveau brengt en je de ontwikkeling van medewerkers stimuleert, bijvoorbeeld door het oprichten van een sectoropleidingsfonds, dan zullen de problemen in de sector beheersbaar worden."

Boodschap voor de toekomst

"De horeca is één van de leukste bedrijfstakken om in te werken. Ik hoop oprecht dat de nieuwe generatie werkgevers medewerkers biedt wat zij verdienen, zodat zij zich op een fijne manier kunnen ontwikkelen en lang in de sector blijven werken. Durf als medewerker op te komen voor je eigen positie binnen het bedrijf en neem het initiatief om FNV Horeca hierbij te betrekken. De vakbond staat voor je klaar. Samen staan we sterk", aldus Ben Francooy.

Hoe zit het in de catering en recreatie?

Daar waar KHN ervoor heeft gekozen de arbeidsvoorwaarden te versoberen en medewerkers meer als kostenpost te zien, hebben de sectoren contractcatering en recreatie een andere ontwikkeling doorgemaakt. Ben: "Werkgevers in de catering en recreatie vinden het belangrijk dat medewerkers goede arbeidsvoorwaarden hebben en zich kunnen ontwikkelen. Natuurlijk kunnen cao-afspraken altijd beter, maar wij mogen best trots zijn op wat er in deze sectoren samen met werkgevers is bereikt."

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.