FNV: Te weinig mensen profiteren van gunstige arbeidsmarkt

14-11-2019

Reactie op CBS cijfers arbeidsmarkt

FNV maakt zich zorgen om de mensen die weinig hebben gemerkt van de economische groei en moeite hebben met het vinden van een baan of helemaal geen werk hebben. Vele werkenden zien al jaren geen groei in hun inkomen. Het huidige wettelijk minimumloon is te laag om van rond te komen. Voor veel werkenden duurt de recessie al jaren voort. Terwijl de winsten van bedrijven stijgen en er in Nederland meer miljardairs bij zijn gekomen.

Onzekerheid
De omvang van onzeker werk in Nederland blijft te groot. FNV ziet dat werkgevers nog steeds gretig gebruik maken van het grote scala aan flexconstructies, die er allemaal op gericht zijn om werk zo goedkoop mogelijk te maken. Ten koste van mensen én van de arbeidsproductiviteit en de economie.

Flexcontracten
Laagopgeleiden worden nog harder geraakt doordat ze vaker een flexcontract hebben dan hoogopgeleiden. Als het gaat om een kans op een vast contract dan neemt het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden toe.
Er zijn nog steeds veel vacatures en de werkloosheid stijgt. Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van de FNV: ‘We moeten nu de positie van laagopgeleiden verbeteren, zodat zij een sterkere positie op de arbeidsmarkt hebben als er een periode van economische neergang is. Met een vaste baan en hoger minimumloon staan zij sterker.’

Zelfstandigen
Boufangacha: ‘Nog steeds werken te veel mensen als zzp'er terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Deze groep blijft groot. Dit zijn hardwerkende mensen die zelf de risico’s en lasten dragen die normaal door werkgevers worden gedragen. Deze werkenden zullen als eerste geraakt worden als het economisch wat slechter gaat. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor gezond zelfstandig ondernemerschap en tijdelijke arbeidsovereenkomsten, indien het werk dit nodig maakt. De werkelijkheid is echter dat er nog steeds een wildgroei plaatsvindt van zelfstandige arbeid en flex.’

‘Het is nu een kwestie van politieke keuzes maken, van politieke wil. Terwijl bedrijven prima verdienen zijn er grote groepen werkenden die niet of nauwelijks rondkomen van hun inkomen en afhankelijk zijn van allerlei toeslagen’, zegt Boufangacha.

Minimumloon omhoog
Daarom wil FNV dat het minimumloon voor volwassenen omhoog gaat. Ruim een half miljoen werknemers verdient het wettelijk minimumloon. Nog eens een miljoen zit er minder dan 30% boven. Dat is ruim 20% van het totaal en dat aandeel groeit.
FNV pleit voor een eerlijke verdeling. Boufangacha: ‘Voor een leefbaar inkomen moet het minimumloon fors omhoog. Daarom zet FNV in op een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur binnen drie jaar.’

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.