Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Start onderhandelingen nieuwe cao recreatie

19-10-2020

Het jaar 2020 zal de boeken ingaan als een krankzinnig jaar waar een virus de dienst uitmaakte.  Maar naast de achtbaan van lockdown naar topdrukte, gaan ook andere zaken door. Zoals de onderhandelingen voor jullie nieuwe cao recreatie.

De werkgevers, verenigd in de werkgeversorganisatie HISWA-RECRON, hebben de aftrap gedaan en de vakbonden hun voorstellen opgestuurd. Ook hierin zien we de gevolgen van COVID terug, waar de angst voor de toekomst een grote rol speelt. Maar angst is vaak een slechte raadgever en betekent niet dat het alles moet bepalen.

Jullie hebben hard gewerkt dit jaar. Jullie hebben ook vaste lasten. Tijdens onze bezoeken dit jaar aan jullie parken, kwam naar voren dat jullie ook dankbaarheid voelen. Dankbaar dat je loon werd doorbetaald, dankbaar dat je nog werk had. En dat siert jullie. Jullie zijn betrokken en dienstbaar.

Maar let wel: Krijgen jullie straks ook alleen applaus? Dat is ook weer niet helemaal de bedoeling? In deze nieuwsbrief willen jullie meenemen in de voorstellen van werkgevers en hoe wij hier tegenaan kijken.

Voorstellen werkgevers en onze reactie

1. Werkgevers: geen loonsverhoging
De werkgevers vinden dat het niet voor de hand ligt om een collectieve loonstijging voor 2021 af te spreken. Er is in dit crisis Corona-jaar nog een forse collectieve loonstijging gegeven. De werkgevers doelen op de 1,5% per 1 juli en 1,25% per 1 oktober van dit jaar!

1. FNV Recreatie: wel een loonsverhoging
FNV Recreatie vindt dat het niet voor de hand ligt om helemaal niks af te spreken. De winst zal dit jaar zeker enorm tegenvallen, maar de maanden na de lockdown was sprake van topdrukte. Jullie hebben ontzettend hard gewerkt onder omstandigheden waar een groot beroep werd gedaan op jullie geduld en vakmanschap. Dit kan niet zomaar worden genegeerd. De vaste lasten zullen stijgen in 2021 en wij zijn van mening dat jullie niet volledig moeten inboeten op jullie koopkracht.

2. Werkgevers: jaarovereenkomst in cao
De jaarurenovereenkomst vastgesteld moet worden in de cao. Dit om de huidige beschrijving van de flexitimer zodanig op te stellen dat er zekerheid is dat er geen hoge WW-premie moet worden betaald. Het betreft hier de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die voorschrijft dat alleen contracten in vaste dienst met een duidelijke omvang in uren onder de lage premie voor WW vallen.

2. FNV Recreatie: eerst naar minister

3. Werkgevers: nul-urenoproepcontract in cao

De introductie van nul-uren oproepovereenkomsten (algemeen en seizoensgebonden) moet in de cao worden opgenomen. Bij deze contracten bestaat geen verplichting om loon door te betalen als er geen werk is.

3. FNV Recreatie: niet opnemen in de cao


Wat vind jij?

Wij begrijpen zeker de zorgen van de werkgevers, maar ook wij hebben een angst: namelijk dat COVID gebruikt wordt als reden om verslechtering in de cao recreatie door te voeren.

De cao is van jullie. Jullie bepalen wat belangrijk is. Laat het ons weten wat jij hiervan vindt. We nodigen je uit om over de bovenstaande voorstellen je gedachten met ons te delen via deze korte vragenlijst. Op 21 oktober 2020 zullen we de inzet voor de nieuwe cao recreatie bepalen met de cao commissie recreatie en daar zullen we de reacties op de enquete van de medewerkers bij betrekken en op 29 oktober 2020 zal het CAO overleg met werkgevers worden hervat.

Wil je meer informatie of heb je vragen, neem gerust contact met ons op door een mail te sturen naar recreatie@fnvrecreatie.nl

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.