Gezocht: geïnteresseerden in een goed pensioen

19-04-2021

Over pensioen is altijd wat te doen. Dat is niet gek. Pensioenfondsen beheren een enorme pot geld waaruit werknemers in de verschillende sectoren na hun pensionering een uitkering krijgen. In het belang van de aangesloten leden heeft elk fonds een verantwoordingsorgaan (VO), dat toeziet op het bestuur van het fonds. Zo ook het Pensioenfonds Recreatie en het Pensioenfonds Horeca en Catering. Deze verantwoordingsorganen zoeken ieder twee nieuwe leden. “Je komt op voor de belanghebbenden.”

Voorzitter Irma Stavenuiter van Pensioenfonds Recreatie en vicevoorzitter Henk Eland van Pensioenfonds Horeca en Catering over wie ze zoeken en wat het lidmaatschap inhoudt.

Allereerst, wat doet het verantwoordingsorgaan?

Irma: “We kijken naar een evenwichtige belangenafweging van alle beslissingen die door het bestuur van het pensioenfonds worden genomen. Zijn die in het belang van de deelnemers, werkgevers, gewezen deelnemers (mensen die in de sector hebben gewerkt, WN.), en pensioengerechtigden? Daarbij kijken we vooral naar het proces van alle beslissingen en geven we advies over bijvoorbeeld herbenoemingen en premievaststellingen.” Henk: “We doen wat elke VO doet: toezicht houden, geven van gevraagde en ongevraagde adviezen. Simpel gezegd moet het bestuur zich bij ons verantwoorden.”

Hoeveel werk heb je als lid van het VO?

Irma: “We vergaderen ongeveer zes keer per jaar, op dezelfde dag gevolgd door een vergadering met het bestuur. Een of twee keer per jaar hebben we overleg met de Raad van Toezicht. En soms zijn er themabijeenkomsten.” Henk: “We komen vier of vijf keer per jaar bijeen. Na onze eigen vergadering hebben we op dezelfde dag nog een kennissessie over specifieke onderwerpen.”

Wat moet je kunnen of weten?

Irma: “Je moet vooral de wil en interesse hebben om je te verdiepen in pensioenen. Het is handig als je een financiële achtergrond hebt. En dat je kunt communiceren op bestuurlijk niveau. Voor nieuwe leden is er een basisopleiding.” Henk: “Het is prettig als je al veel kennis hebt over pensioenen, maar als je dat niet hebt hoeft dat geen bezwaar te zijn. Naast opleidingen hebben we een buddysysteem waarin nieuwe leden gekoppeld worden aan ervaren leden. Je wordt niet in het diepe gegooid.”

Wat is er aantrekkelijk aan deze functie?

Irma: “Het is heel fijn als je mensen duidelijk kunt maken wat pensioen is. Het is ook leuk om mee te denken met het bestuur.” Henk: “Het belangrijkste is dat je bijdrage levert vanuit de deelnemers, voor hun belangen opkomt.” Wie zoeken jullie? Irma: “We zoeken twee vertegenwoordigers van de deelnemers, dus van mensen die actief zijn in de recreatie.” Henk: “Wij zoeken ook twee mensen in de horeca of catering.”

Hoe kunnen belangstellenden meer informatie krijgen?

Irma: Ze kunnen een mail sturen naar i.stavenuiter@pensioenfondsrecreatie.com Henk: Mails zijn welkom op henk.eland@kvdbg.com

Aanmelden kan via: vereniging.collectief@fnvhorecabond.nl
Om toe te treden tot het VO moet je lid zijn van de vakbond.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.