Opening terrassen draagt niet direct bij aan herstel sector

20-04-2021

De versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd voor de horeca zijn een eerste kleine stap voor de sector. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Het is fijn dat dat de horeca weer iets mag en dat er weer iets van perspectief is. We zijn wel teleurgesteld door de beperkingen die dit met zich meebrengt, waardoor de versoepelingen niet direct bijdragen aan herstel van de sector, alleen in minimale mate.”

Eindtijd draagt niet bij aan handhaving

Met het openen van de terrassen wordt geen oplossing geboden voor het overgrote deel van de horeca. Vlek: “We kunnen dan ook niet stellen dat met het alleen openen van de terrassen er echt sprake is van een opening. Voor herstel van de sector is het van levensbelang dat de volgende stappen wel echt snel moeten opvolgen”. Daarnaast draagt de benauwde eindtijd van 18.00 uur niet bij aan de oproep die enkele burgemeesters eerder deden, waarin ze de terrassen open wilden in verband met de handhaving van openbare ruimtes. Deze handhaving zal juist ook na de eindtijd van 18.00 uur lastig blijven, terwijl de horeca juist de mensenstroom blijvend kan reguleren.

Hotelrestaurants weer open

Kijken naar wat wel kan in de horeca in plaats van niet is juist nu belangrijk. Vlek: “Kijk bijvoorbeeld naar de hotels. Vakantiegangers in deze hotels verplaatsen zich nu buiten de hotels om elders eten te halen. Dit terwijl ze als een soort van besloten groep in het hotel dit veel beter kunnen doen in de hotel-restaurants zelf.”

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.