Kabinet, werp geen onnodige drempels op bij openen dierentuinen en pretparken

11-05-2021

Het hangt in de lucht dat het Kabinet op korte termijn besluit of dierentuinen en pretparken vanaf 19 mei a.s. de deuren weer mogen openen voor het publiek. FNV Recreatie – de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken – maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan deze opening verbonden worden.

Alleen toegang met testbewijs drempelverhogend

Bestuurder Johan Bijlsma van FNV Recreatie: “Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden. “

Bezoekers geven aan dat vooraf testen hen ervan weerhoudt om naar een park te gaan. Zo werd een fieldlabproef bij de Efteling afgeblazen vanwege te weinig belangstelling onder potentiële bezoekers.

Ongewenste bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden

Bijlsma: “Openen parken desondanks toch hun deuren en blijft het bezoekersaantal achter, dan wegen de baten van opening niet op tegen de lasten. Dit betekent negatieve resultaten die bovenop de forse inkomstenverliezen sinds de coronacrisis komen. Hierdoor staan banen binnen dierentuinen en pretparken op de tocht en zien we het gebeuren dat bedrijven willen bezuinigen op de huidige arbeidsvoorwaarden. Negatieve en ongewenste gevolgen voor de medewerkers.“

Verantwoord open op basis van goedgekeurde protocollen

Dierentuinen en pretparken hebben afgelopen zomer bewezen dat zij op een verantwoorde wijze – zonder verdere beperkende maatregelen -  coronaproof geopend kunnen zijn. Zij werkten hierin op basis van door het RIVM goedgekeurde protocollen op het gebied van afstand houden en hygiënemaatregelen.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.