Onderhandelingen cao recreatie (niet goed) gestart

27-09-2023

Werkgevers (HISWA-RECRON) en vakbonden (CNV Vakmensen en FNV Recreatie) hebben maandag 25 september jl. voor het eerst aan de onderhandelingstafel gezeten om over een nieuwe cao (verblijfs)recreatie voor 2024 te praten.

Vakbonden hebben de voorstellenbrief met hun inzet toegelicht. Werkgevers hebben nog geen voorstellenbrief opgesteld, aangezien hun mandatering nog niet rond is. De achterban van werkgevers wacht nog op informatie wat de impact is van het nieuwe Functiehuis en het wettelijk minimumloon. Daarbij willen ze beter zicht hebben op het beloningsbeleid van werkgevers in de sector. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. 

Reactie op onze voorstellen

Wel hebben de werkgevers al op de voorstellen van de vakbonden gereageerd en zijn - voor zover je het zo kunt benoemen – daarmee de onderhandelingen gestart. Werkgevers hebben direct kenbaar gemaakt dat zij heel anders in de wedstrijd zitten dan de vakbonden. De bedrijven van de leden van HISWA-RECRON zijn heel divers en dit betekent dat zij met verschillende vraagstukken en doelgroepen (jongeren/ouderen) te maken hebben, waar uiteenlopende oplossingen voor nodig zijn.  


Werkgevers geven aan dat de bomen niet tot aan de hemel groeien en dat de winsten in de verblijfsrecreatie niet tegen de plinten op klotsen. Wij gaan ervanuit dat zij hiermee bedoelen dat de bedrijfsresultaten helemaal niet zo goed zijn en dat er niet zo veel te halen is.

We vrezen dat de hard werkende en loyale medewerker in de verblijfsrecreatie straks met een fooi wordt afgedaan. We hebben dan nog geen voorstellenbrief van werkgevers gezien, maar gelet op de reactie van werkgevers op onze voorstellen, halen wij daar nog niet veel vertrouwen uit.

Hoe verder?

Dinsdag 24 oktober is de tweede onderhandelingsdag. Wij verwachten dat werkgevers met serieuze voorstellen komen ruim voordat we verder praten.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.