Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Wat het coronavirus voor jouw baan en inkomen betekent

15-10-2020

De sluiting van veel vakantieparken en andere recreatielocaties heeft een enorme invloed op iedereen die in de recreatie werkt. Hieronder geven we vier situaties waarin we uitleggen wat het betekent voor medewerkers in de recreatie met een vast contract, contract voor bepaalde tijd, flexitime-contract en voor zzp’ers. 

1. Wat betekent de coronacrisis voor je als je een vast contract hebt?

Laten we dat uitleggen aan de hand van Kim. Zij is frontoffice-medewerker en heeft een vast contract voor 38 uur per week. Sinds de Coronacrisis werkt Kim veel minder uren. Kim blijft loon ontvangen van haar werkgever.

Compensatie in vrije tijd
Evt. opgebouwde compensatie-uren worden in eerste instantie verrekend met minuren die Kim opbouwt omdat zij de komende tijd niet werkt. Heeft zij niet genoeg compensatie-uren, of helemaal geen compensatie-uren, dan zal zij de  minuren op een later moment moeten inhalen. Zie ook art. 15 van de cao recreatie. Als Kim nog minuren heeft terwijl haar arbeidsovereenkomst eindigt, dan moet haar werkgever kijken of zij nog extra ingezet kan worden om de minuren in te halen. Lukt dat niet, dan komen de minuren als die ontstaan zijn door het Corona virus en Kim wel beschikbaar was om haar te werk te doen, voor risico van de werkgever.

Vakantiedagen
Kims werkgever kan haar ook vragen vakantiedagen op te nemen. Een werknemer kan niet verplicht worden om reguliere vakantiedagen op te nemen (25 bij een fulltime dienstverband), tenzij zij hierover afspraken heeft gemaakt in haar arbeidsovereenkomst. Bij Kim is dat niet het geval. Zij zal zelf de beslissing moeten nemen in hoeverre zij samen met haar werkgever de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen.

Andere werkzaamheden
Als Kim haar gewone werkzaamheden niet kan doen, kan haar werkgever haar wel verplichten om tijdelijk andere werkzaamheden te doen, zoals schoonmaak- en opruimwerkzaamheden op het park. Het gaat erom dat de werkzaamheden redelijk zijn. Dit zal per persoon en per situatie verschillen. Het blijft steeds zo dat Kims werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij haar van de benodigde beschermingsmiddelen moet voorzien en uitlegt hoe deze te gebruiken. Ook moet haar werkgever haar voorlichting en instructies geven over de werkzaamheden en de risico’s die het werk met zich meebrengt.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
In tijden van de coronacrisis kan Kims werkgever een aanvraag indienen bij het UWV voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt, krijgt haar werkgever compensatie voor een deel van de loonkosten. Kim krijgt haar loon gewoon voor 100% doorbetaald.

Meer weten over jouw rechten en plichten tijdens de NOW 1.0, NOW 2.0 of NOW 3.0?

2. Wat betekent de coronacrisis voor je als je een flexitime-contract hebt?

Petra heeft een vast contract als flexitimer met een gegarandeerde arbeidstijd van minimaal 15 uur per week. Petra werkt al ruim drie jaar op een recreatiepark. Sinds de Coronacrisis werkt Petra veel minder uren. Petra is werkzaam op basis van een onregelmatig urenpatroon. Er waren perioden dat Petra veel meer werkte dan de minimaal gegarandeerde arbeidstijd en de laatste 3 maanden werkte ze zelfs gemiddeld 20 uur per week.

Plus- en minuren
Evt. opgebouwde plusuren worden in eerste instantie verrekend met minuren die Petra opbouwt omdat zij de komende tijd niet werkt. Heeft zij niet genoeg plusuren, of helemaal geen plusuren, dan zal zij de minuren op een later moment moeten inhalen (max 50% van de overeengekomen arbeidstijd per maand). Zie ook art. 15 van de cao recreatie. Als Petra nog minuren heeft terwijl haar arbeidsovereenkomst eindigt, dan moet haar werkgever kijken of zij nog extra ingezet kan worden om de minuren in te halen. Lukt dat niet, dan komen de minuren als die ontstaan zijn door het Corona virus en Petra wel beschikbaar was om haar te werk te doen, voor risico van de werkgever.

Vakantiedagen
Petra’s werkgever kan haar ook vragen vakantiedagen op te nemen. Een werknemer kan niet verplicht worden om reguliere vakantiedagen op te nemen (25 bij een fulltime dienstverband), tenzij zij hierover afspraken heeft gemaakt in haar arbeidsovereenkomst. Bij Petra is dat niet het geval. Zij zal zelf de beslissing moeten nemen in hoeverre zij samen met haar werkgever de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen.

Andere werkzaamheden
Als Petra haar gewone werkzaamheden niet kan doen, kan haar werkgever haar wel verplichten om tijdelijk andere werkzaamheden te doen, zoals schoonmaak- en opruimwerkzaamheden op het park. Het gaat erom dat de werkzaamheden redelijk zijn. Dit zal per persoon en per situatie verschillen. Het blijft steeds zo dat Petra’s werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij haar van de benodigde beschermingsmiddelen moet voorzien en uitlegt hoe deze te gebruiken. Ook moet haar werkgever haar voorlichting en instructies geven over de werkzaamheden en de risico’s die het werk met zich meebrengt.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
In tijden van de coronacrisis kan Petra’s werkgever een aanvraag indienen bij het UWV voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt, krijgt haar werkgever compensatie voor een deel van de loonkosten. Petra krijgt haar loon gewoon voor 100% doorbetaald. Omdat Petra heel onregelmatig werkt en daardoor ook een hoger loon ontvangt dan wat zij minimaal op grond van de 15 uur per week behoort te ontvangen, betaalt haar werkgever het loon door, op basis van het gemiddeld aantal uren dat Petra de voorafgaande 52 weken heeft gewerkt. Petra heeft in het jaar voorafgaand gemiddeld 18 uur per week gewerkt en ontvangt dan ook van haar werkgever het loon op basis van 18 uur per week werken.

Meer weten over jouw rechten en plichten tijdens de NOW 1.0, NOW 2.0 of NOW 3.0?

3. Wat betekent de coronacrisis voor je als je een contract hebt voor bepaalde tijd?

Mark heeft een jaarcontract voor 24 uur per week. Zijn contract loopt af op 1 november 2020. Sinds de Coronacrisis werkt Mark veel minder uren. Mark blijft vooralsnog loon ontvangen van zijn werkgever.

Plus- en minuren
Evt. opgebouwde plusuren worden in eerste instantie verrekend met minuren die Mark opbouwt omdat hij de komende tijd niet werkt. Heeft hij niet genoeg plusuren, of helemaal geen plusuren, dan zal hij de minuren op een later moment moeten inhalen. Zie ook art. 15 van de cao recreatie. Als Mark nog minuren heeft terwijl zijn arbeidsovereenkomst eindigt, dan moet zijn werkgever kijken of hij nog extra ingezet kan worden om de minuren in te halen. Lukt dat niet, dan komen de minuren als die ontstaan zijn door het Corona virus en Mark wel beschikbaar was om zijn te werk te doen, voor risico van de werkgever.

Vakantiedagen
Marks werkgever kan hem ook vragen vakantiedagen op te nemen. Een werknemer kan niet verplicht worden om reguliere vakantiedagen op te nemen (25 bij een fulltime dienstverband), tenzij hij hierover afspraken heeft gemaakt in haar arbeidsovereenkomst. Bij Mark is dat niet het geval. Hij zal zelf de beslissing moeten nemen in hoeverre hij samen met zijn werkgever de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen.

Andere werkzaamheden
Als Mark zijn gewone werkzaamheden niet kan doen, kan zijn werkgever hem wel verplichten om tijdelijk andere werkzaamheden te doen, bijvoorbeeld schoonmaak- en opruimwerkzaamheden op het park. Het gaat erom dat de werkzaamheden redelijk zijn. Dit zal per persoon en per situatie verschillen. Het blijft steeds zo dat zijn werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij hem van de benodigde beschermingsmiddelen moet voorzien en uitlegt hoe deze te gebruiken. Ook moet zijn werkgever hem voorlichting en instructies geven over de werkzaamheden en de risico’s die het werk met zich meebrengt.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
In tijden van de coronacrisis kan Marks werkgever een aanvraag indienen bij het UWV voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt, krijgt zijn werkgever compensatie voor een deel van de loonkosten. Mark krijgt zijn loon gewoon voor 100% doorbetaald.

Meer weten over jouw rechten en plichten tijdens de NOW 1.0, NOW 2.0 of NOW 3.0?

4. Wat betekent de coronacrisis voor je als je zzp’er bent?

Zelfstandige ondernemers die inkomsten derven en met financiële problemen zitten, kunnen een beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers' (TOZO). De tijdelijke voorziening geldt in ieder geval tot 1 juli 2021 en kent 2 soorten ondersteuning: een uitkering voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. 

De hoogte van de inkomensondersteuning is, afhankelijk van het inkomen en de huishoudsamenstelling, maximaal ca. € 1512 per maand (netto). Er geldt in ieder geval tot 1 april 2021 geen vermogenstoets, wel een partnerinkomenstoets. De uitkering hoeft niet terugbetaald te worden.

De lening voor bedrijfskapitaal bedraagt maximaal € 10.157,-. Uitstel van de aflossingsverplichting is mogelijk. Er wordt een verlaagd rentepercentage gehanteerd.

Kijk ook op www.zzphospitality.nl voor meer informatie voor zzp'ers.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden en geschreven op basis van de informatie die we nu hebben. De uitwerking van de regelgeving is nu bezig en kan dus nog gaan wijzigen. Houd ook de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws.

Heb je vragen over jouw situatie, neem dan contact met ons op. FNV Recreatie is er voor jou, ook in deze onzekere tijden.

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.