Werkgevers vertragen cao-onderhandelingen

17-10-2023

Op 25 september zijn de cao onderhandelingen voor een nieuwe cao recreatie gestart die per 1 januari 2024 in moet gaan. Tijdens dit eerste gesprek hebben CNV vakmensen en FNV Recreatie hun inzet en voorstellen voor een nieuwe cao toegelicht.

Tot onze verbazing hadden werkgevers nog geen eigen voorstellen voor een nieuwe cao met hun achterban afgestemd, ondanks dat ruim van tevoren bekend was dat de officiële onderhandelingen op 25 september zouden starten. Een inhoudelijke reactie op voorstellen van vakbonden bleef grotendeels achterwege, met name wat betreft de inzet voor aanzienlijke verbeteringen in lonen en toeslagen. Op 11 oktober hebben we dit besproken met de cao commissie van FNV Recreatie. Hierbij is besloten om werkgevers een brief te sturen om onze zorgen over het proces te uiten en erop aan te dringen dat zij tijdig concrete voorstellen op tafel leggen, zodat hier bij de tweede onderhandelingsronde op 24 oktober inhoudelijk over gesproken kan worden.

Werkgevers annuleren onderhandelingsdag

Hieropvolgend hebben wij een reactie van werkgevers ontvangen dat zij de onderhandelingen van 24 oktober annuleren. Zij geven aan dat ze het betreuren dat ze nog geen concrete voorstellen kunnen doen. Diverse onderwerpen zijn hierbij complex en hebben verschillende gevolgen voor hun achterban. Zij stellen dat ze voor een lastige keuze staan: ofwel het geduld van de vakbonden op de proef stellen, ofwel het risico lopen dat zij tijdens de gesprekken moeten terugkomen op hun standpunten (vanwege verdeeldheid achterban). Werkgevers willen een pakket aan voorstellen samenstellen dat evenwichtig is. Ze willen een totale loonruimte bespreken en in overleg met vakbonden komen tot een optimale benutting. De gezamenlijke keuzemogelijkheden willen zij afwegen aan de onderhandelingstafel. Zij benadrukken dat zij de voorstellen van de bonden serieus nemen en de situatie niet willen bagatelliseren.

Door het uitstel door werkgevers, wordt de tijd om tot een goed resultaat te komen erg krap. De eerstvolgende bijeenkomst is pas 6 november. Op dit moment weten wij niet wat de werkgevers gaan voorstellen met betrekking tot verbetering van de financiële situatie van de hardwerkende recreatiemedewerkers. Gezien de eerste reactie van werkgevers op de voorstellen van vakbonden en het ontbreken van een concreet voorstel om de lonen te verhogen, maken wij ons grote zorgen over de koopkracht van recreatiemedewerkers. Tijdens de looptijd van deze cao, gezien de enorme kostenstijgingen en hoge inflatie, zijn forse loonsverhogingen nodig om de koopkracht op peil te houden.

Onderhandelingsdelegatie FNV Recreatie: Johan Bijlsma, Harry de Wit en actief lid Inge Grooters

Wat vind jij?

Wat vind jij van de reactie van werkgevers? Ben jij van mening dat wij de druk moeten opvoeren door bijvoorbeeld alvast acties te voeren? En zoja, ben jij bereid hierover mee te denken en aan deel te nemen? Vul het formulier hieronder in, dan nemen we binnenkort contact met je op!

Bespreek dit ook met je collega's; wat vinden zij hiervan? Ook zij kunnen onderstaand formulier invullen. 

 


Laat hieronder jouw reactie achter! 

Voornaam

Achternaam

E-mail

Telefoon

Wat vind jij van de reactie van werkgevers?

Vind jij dat we actie moeten gaan voeren? 

   Ja            Nee

Wil jij meedenken met mogelijke acties?

   Ja            Nee

Zou jij meedoen aan acties?

   Ja            Nee


Ik meld mij aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van FNV Recreatie

 Ja         Nee 

    
Naar aanleiding van je inzending kan FNV Recreatie je eenmalig bellen over een lidmaatschap. FNV Recreatie vindt jouw privacy erg belangrijk en we zorgen ervoor dat de persoonsgegevens die je met ons deelt zorgvuldig worden behandeld. In onze privacyverklaring lees je hoe we dat doen.
 

 

 

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.