Werkgevers recreatie komen met onacceptabel loonbod

08-11-2023

Maandag 6 november jl. hebben FNV Recreatie en CNV Vakmensen met werkgeversorganisaties HISWA-RECRON onderhandeld over een nieuwe cao voor de 15.000 medewerkers in de verblijfsrecreatie die per 1 januari 2024 moet ingaan. Dit was pas het tweede gesprek sinds de onderhandelingen eind september zijn gestart. Het loonbod dat vanuit werkgevers op tafel ligt vinden FNV Recreatie en CNV onacceptabel. Zij roepen hun leden daarom alvast op om tijdens de Dag van de Recreatie op 6 december a.s. in Archeon van zich te laten horen. 

HISWA-RECRON willen een cao voor 2 jaar afspreken met een loonverhoging van 8% en dat willen ze uitsmeren over 4 indexatie momenten op 1 januari 2024, 1 juli 2024, 1 januari 2025 en 1 juli 2025. Werkgevers waren niet bereid om met een beter voorstel te komen. Dit magere voorstel (dat iets meer is dan 3% per jaar) ligt mijlen ver van wat wij vragen: 14% bij een cao voor 1 jaar. Dit is een klap in het gezicht van alle loyale, hardwerkende en professionele medewerkers in de verblijfsrecreatie. Het onderhandelingsproces kenmerkt zich door vertragingstactieken van werkgevers. Pas eind vorige week – dus minder dan twee maanden voordat de huidige cao recreatie afloopt – zijn werkgevers met cao voorstellen gekomen. Daarnaast werd een eerder geplande onderhandelingsdag (24 oktober) door werkgevers geannuleerd en wilden werkgevers eerder niet ingaan op loonvoorstellen van de vakbonden.

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie: "Werkgevers zijn nog niet bereid om met een goed substantieel loonbod te komen om de achterstand in loonontwikkeling door de inflatie voldoende te compenseren. Terwijl het al jaren heel goed gaat in de verblijfsrecreatie. Er staat weliswaar op 21 en 27 november nog een overleg met HISWA-RECRON gepland, maar er is geen vertrouwen dat HISWA-RECRON dan wel met een acceptabel loonbod komt. Ik wil alle medewerkers daarom alvast oproepen om massaal op woensdag 6 december 2023 naar het event ter ere van de Dag van de Recreatie te komen in het geschiedenismuseum Archeon in Alphen aan den Rijn en te laten zien dat de recreatie een prachtige sector is die meer verdient. Het mag niet zo zijn dat arbeidsvoorwaarden teruggaan naar de tijd van de middeleeuwen.”

FNV Recreatie en CNV Vakmensen maken zich grote zorgen over de koopkracht van recreatiemedewerkers. Tijdens de looptijd van deze cao, gezien de enorme kostenstijgingen en hoge inflatie, zijn forse loonsverhogingen nodig om de koopkracht op peil te houden. Door het continue uitstel door werkgevers, wordt de tijd om tot een goede en fatsoenlijke cao te komen erg krap.

Bekijk alle informatie over De Dag van de Recreatie en meld je aan!

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.