(Nog) geen nieuwe cao recreatie onder de kerstboom

21-12-2023

Het is inmiddels alweer een maand geleden dat FNV Recreatie en CNV Vakmensen met werkgeversorganisatie HISWA-RECRON aan de onderhandelingstafel hebben gezeten over een nieuwe cao voor de (verblijfs)recreatie voor 2024.

Partijen zijn op 21 november 2023 na voor de derde keer onderhandeld te hebben uit elkaar gegaan waarbij de werkgevers hebben aangegeven terug te gaan naar hun achterban voor meer mandaat. Het vierde overleg over de nieuwe cao recreatie die gepland stond voor maandag 27 november 2023 ging daarom niet door en de verwachting was dat deze vierde onderhandelingsronde nog wel vóór 6 december 2023 (De Dag van de Recreatie) plaats zou vinden, maar dat is helaas niet mogelijk gebleken. Werkgevers hebben de vakbonden laten weten toch nog meer tijd nodig te hebben.

Voldoende vertrouwen

Op woensdag 13 december 2023 zijn de vakbonden door HISWA-RECRON uitgenodigd voor een informeel overleg. Het waren verkennende gesprekken waarin naar mogelijke oplossingen is gekeken. De mogelijke oplossingen zouden de werkgevers op maandag 18 december 2023 met hun achterban bespreken. Vakbonden zouden dan daarna in dezelfde week een nieuw en verbeterd loonbod van werkgevers tegemoet kunnen zien. FNV Recreatie zou dit nieuw en verbeterde loonbod van werkgevers op woensdag 20 december 2023 met de cao commissie zou bespreken. FNV Recreatie heeft echter formeel nog geen nieuw en verbeterd loonbod van HISWA-RECRON mogen ontvangen. Wel heeft de cao commissie van FNV Recreatie naar de mogelijke oplossingen gekeken die tijdens het informeel overleg op woensdag 13 december 2023 naar voren zijn gekomen. Op basis van deze mogelijke oplossingen die tijdens het informeel overleg zijn besproken, ziet de cao commissie van FNV Recreatie voldoende ruimte en aanknopingspunten om er bij een eerstvolgende cao overleg met werkgevers uit te kunnen komen en dat er wellicht een onderhandelingsresultaat tot stand zou kunnen komen.

De cao commissie van FNV Recreatie spreekt echter wel haar teleurstelling richting werkgevers uit en zijn verbolgen dat het afsluiten van een nieuwe cao zolang moet duren. De loyale en hardwerkende recreatiemedewerker wordt hiermee niet bepaald serieus genomen. Zij verdienen het om, voor hun inspanningen en het harde werken in de afgelopen jaren, per 1 januari 2024 met een nieuwe cao recreatie beloond te worden!

De cao commissie van FNV Recreatie spreekt haar grote waardering en bewondering uit dat - ondanks dat er nog geen nieuwe cao tot stand is gebracht- de medewerkers in de (verblijf)recreatie ook tijdens de komende drukke feestdagen beschikbaar zijn en zich voor de werkgevers voor meer dan 100% blijven inzetten.

De cao commissie van FNV Recreatie heeft er ondanks alles alle vertrouwen in dat er in de maand januari 2024 een nieuwe cao recreatie tot stand komt.

Inloggen Mijn FNV Recreatie

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.